Prvi festival “čedne” garderobe na Balkanu: Samo je London prije Sarajeva imao Modest Fashion festival

Ljeto u Sarajevu bogatije je za još jedan modni festival, ali nešto drugačiji i originalniji od drugih koje smo već vidjeli.

Naime, “Sarajevo Modest Fashion Festival” održava se od 16. augusta na platou ispred BBI centra, a po ugledu na velike svjetske gradove prvi put će na Balkanu biti održan festival “čedne” garderobe za žene. U Europi je samo London imao “Modest Fashion Festival” prije Sarajeva. Organizuje ga “Udruženje Naš koncept” i “Asocijacija kreativaca”.

Naime, kako i kaže ime festivala, to je festival umjerene odjeće za žene i djevojke koje su pokrivene, ili nisu, a žele da nose odjeću koja ne otkriva mnogo.

U Sarajevu živi zaista veliki broj djevojaka i žena koje su pokrivene, ali i one koje nisu a vole ovakvu odjeću, te smatramo da je ovaj grad odlično tržište, te da ima ogromnu publiku koja ovo želi da posjeti i vidi. Obzirom da su ljetni dani i da je u toku Sarajevo Film Festival imamo priliku pokazati svim turistima multikulturalnost Sarajeva, te da možemo i mi biti ‘svjetski’“, kazala je Merjem Muharemović, organizatorica festivala.

Kako kaže organizatorica, ovo je prvi put da se u Sarajevu pojavljuju i pokrivene žene i one koje to nisu oko istih komada odjeće, jer vole tu istu garderobu. Do sada smo mogli da vidimo ovakve festivale i modne revije u svijetskim gradovima poput Singapura, Londona, Dubaija i slično.

Istakla je da Bosna i Hercegovina ima popriličan broj amaterskih dizajnera i proizvođača ovakve odjeće, te se mnogo njih prijavilo. Počasni gost festivala bit će veliko dizajnersko ime iz Novog Pazara Sedžda Zukorlić, a već prvog dana će u 20 sati ima svoju modnu reviju nakon koje će njena kolekcija biti u prodaji.

Također, publici će se predstaviti i već poznata Zeničanka Zeina Maličbegović vlasnica brenda “Zeina&Zara Abaya” koja kreira visokokvalitetne abaje, uvijek ručno izrađene s različitim ukrasima.

Imat ćemo zaista veliki broj modnih dizajnera kao učesnike, kreativce, umjetnike, što govori i da se neće raditi isključivo o odjeći već i modnim dodacima poput nakita, torbica, ukrasa i slično. Isto tako, imat ćemo i ‘street’ varijantu gdje će se predstaviti ti manje poznati dizajneri“, pojasnila je Muharemović i dodala da je “ovo prvi put da se na Balkanu održava jedna ovakva revija, te se nadam da će se mnogi odazvati i posjetiti festival“.

O Modest Fashion festivalima:

  • Pojam skromna moda ili skromno odijevanje odnosi se na modni trend žena koje nose odjeću koja manje otkriva kožu, posebno na način koji zadovoljava njihove duhovne i stilske zahtjeve iz vjerskih i religioznih razloga, kao i ličnih sklonosti. Tačno tumačenje “skromnog” razlikuje se u različitim kulturama i zemljama, te nema jednog tumačenja jer na njega utječu socio-kulturne karakteristike svake zemlje. Osim različitih tumačenja, svi se slažu u ideji da skromna moda znači široku odjeću, udobno odijevanje i pokrivanje tijela prema vlastitim željama.