Foto: A. Sm. (Sarajevska sehara)/ Arhiv

Raspisan javni poziv za pomoć pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH objavio Javni poziv za dodjelu sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa razvoja privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica, te programa profesionalne rehabilitacije osoba s invaliditetom u 2021. godini.

Posebno se ističe Lot III ovog poziva, kojim se daje mogućnost osobama sa 60% i više invaliditeta da imaju pravo na finansiranje/sufinansiranje troškova profesionalne rehabilitacije kroz vanredno srednje školovanje, visoko stručno obrazovanje ili postdiplomsko studiranje.

Fond na ovaj način obezbjeđuje osobama sa invaliditetom finansiranje/sufinansiranje troškova školovanja u visini do 5.000 KM.

Ukupan iznos sredstava koja se dodjeljuju po ovom javnom pozivu je 2.850.000 KM, a pored finansiranja školovanja invalidnih osoba, sredstva se izdvajaju i za finansiranje/sufinansiranje programa za razvoj privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica. Ovaj dio javnog poziva definisan je kroz Lot II.

Kada se aplikanti prijave na Lot III, te potom odlukom Upravnog odbora Fonda, dobiju sredstva, Fond će na račun obrazovne ustanove uplatiti troškove školovanja.

Student ima obavezu prema Fondu opravdati doznačena sredstva na način da dostavi dokaz o završenom obrazovnom ciklusu kojeg je Fond finansirao/sufinansirao.

Javni poziv je objavljen danas, 19. augusta, a tu se mogu naći sve dodatne informacije o načinu prijave, kao i ostale pojedinosti, saopćila je Općina Stari Grad.