Roland Krebs i projektantski studio “Superwien“ angažovani na projektu regeneracije zapuštenih sredina u Sarajevu

U Radićevoj ulici je jučer u okviru projekta “Urban Lab Radićeva“ održana druga radionica na temu urbanih transformacija na kojoj su učestvovali direktor arhitektonskog studija “Superwien” Roland Krebs i arhitekte iz Asocijacije arhitekata BiH.

Najavljujući prvog predavača Nermina Zagora sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je kazala da je gospodin Krebs direktor arhitektonskog studija čije ime u prevodu znači “Super Beč”, baš kao što i mi želimo da dobijemo “Super Sarajevo”.

U ovom projektu ne želimo stati samo na Radićevoj ulici. Ideja je da se projekat urbanog planiranja prenese i na park Hastahana, te dijelove ulica Franca Lehara i Branilaca Sarajeva i mnoge druge lokacije. Naš večerašnji predavač je sa svojim arhitektonskim studijem angažovan da uradi analizu i predloži rješenja za neke lokalitete u Sarajevu i biće jako interesantno vidjeti rezultat njihovog rada “, kazala je Zagora.

Roland Krebs specijalizirao se za pitanja rješavanje urbanog razvoja. Putem video linka iz Beča učesnicima radionice je govorio na temu “Učešće građana u projektima urbane transformacije”.

Tokom izlaganja naglasio je da su ovi projekti jako složeni proces, gdje se u obzir mora uzeti čitav niz važnih faktora političke i ekonomske prirode, uz maksimalno uvažavanje potreba građana, da bi se postigla uspješna transformacija prostora u estetski zadovoljavajuću i funkcionalnu urbanu cjelinu. Također je istakao da je za uspješnu realizaciju projekata jako važna kompetentna javna uprava, što predstavlja određeni problem, jer mladi stručnjaci, a posebno u ekonomski razvijenijim zemljama, pri zapošljavanju biraju realni a ne javni sektor.

Drugo predavanje su održali predstavnici Asocijacije arhitekata BiH Nejra Durmišević, Džana Nukanović i Edin Sačić koji su govorili o značaju Radićeve ulice i kakav koncept može biti primijenjen na ovom lokalitetu. Radićeva ulica po svom statusu i položaju veoma interesantna, i može biti primjer ostalim lokalitetima kada je u pitanju urbani dizajn.

Za realizaciju dobrih ideja potrebno je stabilno finansiranje. Praksa je širom svijeta pokazala da saradnja privatnog i javnog sektora daje najbolje rezultate zbog obostranog interesa. Na lokalitetu Radićeve se može dobrim dizajnerskim rješenjima i atraktivnim društvenim sadržajima privući mnoštvo ljudi što je svrha projekta. Estetski efekat može se postići na više načina.

Uključivanje javnog sektora u definisanje budućih sadržaja na prostoru Radićeve može biti primjer i za druge lokacije od interesa za širu društvenu zajednicu, poput parka Hastahana, šetnice uz obalu Miljacke, plato Skenderije…

Tokom odvijanja radionice na binu u Radićevoj ulici postavljene su kutije u koje građani mogu ubacivati svoje prijedloge za uređenje ovog lokaliteta. To će biti moguće sve do predviđenog kraja manifestacije u četvrtak u 12 sati.

Vrijedno je napomenuti da su Roland Krebs i projektantski studio “Superwien” je angažovan na projektu “EBRD Sarajevo Brownfield Urban Regeneration” čiji je zadatak urbana regeneracija i reintegracija urbanih praznina u Sarajevu, odnosno industrijskih, transportnih i drugih zona u gradu koje su tokom vremena izgubile svoju primarnu funkciju, te su sada napuštene, nedefinisane i potencijalno opasne, a nalaze se na strateškim lokalitetima u gradu, saopćila je Općina Centar.