Savjeti poznatog hirurga kako do boljeg sna i efikasnijeg jutra

Dr. Karan Raj, hirurg iz Londona koji je postao zvijezda Tik Toka sa savjetima o zdravlju kaže da odgađanje alarma za buđenje i kafa prije podneva mogu biti krivci za loš dan.

Pritiskanje tipke za odgodu alarma, provjera poruka i e-mailova na mobilnom telefonu čim se probudite ujutro, ili rano ispijanje kafe, mogli bi biti glavni uzrok za nedostatak energije tokom dana, tvrdi dr. Karan Raj, liječnik britanskog Zavoda za javno zdravstvo iz Londona u objavi na Tik Toku, na kojem ga prati čak 4,1 milion korisnika.

Karan je hirurg i predavač na Imperial Collegeu u Londonu i Univerzitetu Sunderland i uvjeren je da bilo koja od ovih navika, a pogotovo dvije ili tri u kombinaciji, mogu dovesti do toga da dan započnete loše. U videu pod nazivom ‘Radite li ove stvari?’, kao prvu veliku grešku koju ujutro možemo napraviti navodi naviku pritiskanja tipke za odgodu alarma na satu ili mobitelu, jer se time i vaše tijelo ‘vraća’ u ciklus spavanja.

Jedna od najgorih stvari koje možete uraditi ujutro je odgađanje alarma na budilniku, jer tijelo ponovo počinje proizvoditi hormone koji potiču spavanje“, tvrdi dr. Karan Raj.

To uzrokuje oslobađanje hormona koji potiču spavanje, što vas kad jednom ustanete može činiti umornima. Štoviše, dr. Raj kaže kako tijelo i do četiri sata nakon što se probudite može imati višak tih hormona.

“Provjera mobitela čim se probudite također je pogrešna jutarnja rutina”,  kaže.

Naime, naš mozak nakon buđenja postupno prelazi iz delta stanja u theta, pa onda na alfa stanje moždanih valova. Pojednostavljeno, to znači da se budi postepeno, a ako prekinete taj ciklus bacanjem pogleda na ekran mobitela, vaš će mozak odmah preskočiti u alfa fazu i prebrzo postati previše aktivan.

“Ovo stanje može vas držati preosjetljivim doslovno cijeli dan”, kaže.

Šolja kafe prije podne nema nikakvog efekta, jer tijelo prirodno proizvodi adrenalin koji nas čini budnima.

Naime, kortizol je primarni hormon stresa koji se proizvodi u našim tijelima, a pomaže da održimo budnost i povećava nivo šećera u krvi. Naše tijelo prirodno počinje proizvoditi kortizol oko 8 ili 9 sati ujutro, pa ako u to vrijeme, ili ranije, popijemo kavu, ona neće imati željeni učinak.

“Umjesto toga, s kafom treba pričekati dok nam prirodna razina kortizola ne padne, što se događa kasnije. Ako tada popijete kafu, ona će djelovati razbuđujuće”, kaže, a prenosi 24 sata.