Nokti nam pokazuju naše zdravsteno stanje, nekada je dovoljno samo promijeniti ishranu

Službeni naziv za pojavu bijelih mrlja na noktima je – leukonihija, mnogi ih imaju i uglavnom se ne radi se ozbiljnom poremećaju, tako da možete mirno spavati.

Najčešći razlog zašto nastaju je – trauma nokta, čak i nakon malih oštećenja nastalih od lupkanja noktima po stolu ili njihovog grickanja.

Osim toga, ponekad znaju ukazivati na nedostatak cinka. Vrlo rijetko bijele mrlje na noktima otkrivaju malariju, Hodgkinovu bolest (maligno oboljenje limfocitnog tkiva) i anemiju srpastih ćelija (poremećaj crvenih krvnih ćelija kada poprimaju neprirodan, krut oblik koji nalikuje srpu).

Događa se i da cijeli nokat postane bijel i to je znak da treba posjetiti doktora jer zna ukazivati na srčane bolesti ili dijabetes. Ukoliko se na noktu pojave bijele trake koje se protežu preko cijele površine nokta, to  može značiti trovanje organizma arsenom ili talijem, prenosi 24 sata.

Znakovi koji otkrivaju da biste morali promijeniti način prehrane

Vertikalni nabori na noktima pokazuju da nešto nije uredu s probavnim sistemom i da vam nedostaje vitamina B12 i željeza.

Bijele tačkice na noktima znaju ukazivati na nedostatak kalcija ili cinka. Često se pojavljuju nakon konzumiranja slatkiša, pogotovo rafiniranih šećera koji iscrpljuju minerale iz tijela.

Izgriženi nokti znak su nervoze, nedostatka minerala, ili crijevnih parazita.

Zanoktice su znak da imate manjak proteina, vitamina C i folne kiseline.

Ako imate krhke nokte, znači da vjerojatno nizak nivo željeza ili vitamina A, neuravnoteženu funkciju štitnjače ili bubrega i slabu cirkulaciju.

Crveno-ljubičasti nokti mogu biti uzrok iscrpljenosti tijela i umora.

Kada su vam nokti tamnocrvene boje, vjerovatno vam se krv zaustavlja od prekomjerne konzumacije teške, slane i masne hrane.

Blijedi nokti ukazuju na to da imate slabu cirkulaciju ili anemiju i nisku razinu energije u jetri i bubrezima.

Naši nokti sastoje uglavnom od keratina, bjelančevina koje se nalaze i u kosi te u vanjskom sloju kože. Nokti se mijenjaju s godinama jer tijelo teže zadržava vlagu, na isti način na koji koža postaje sve više suha, a kosa osjetljivija.

Da biste poboljšali zdravlje svojih noktiju, prvo trebate početi od prehrane, a onda tek od njege. Za nokte je dobar kalcij, želatina i kompleks vitamina B. Dovoljnim unosom vitamina D možete izliječiti vertikalne nabore, a folna kiselina i vitamin C dobri su protiv zanoktica i listanja noktiju.

Hranjive tvari dobre za nokte možete unijeti i paradajzom, batatom, mrkvom i paprikom, a raznovrsne sjemenke i orašasti plodovi očuvat će vaše nokte i učiniti ih čvrstim i zdravima.

Razrijeđeno jabučno sirće možete piti kako kako biste ojačali nokte, a premaz od limunovog soka će ih kako ojačati izvana. Uz to, u prehranu uključiti krto meso kao što je piletina i riba, a od povrća treba jesti puno zelenog lisnatog povrća, kao što su špinat, brokula i kelj. Također, bilo bi dobro čim više jesti bobičasto voće poput borovnica, jagoda ili grožđa.

Prirodna pasta za zdravlje noktiju:

Sastojci:

2 kašike svježeg soka od ananasa
2 kašike papaje
1 žumance
1 kašičica jabučnog sirćeta

Priprema:

Papaju umiješati u sok od ananasa. Umiješajte žumance i sirće, te ulijte u malu posudu. Namočite nokte u ovu mješavinu oko pola sata, i onda povremeno masirajte. Oba voća sadrže enzim koji pomaže omekšati proteinsko tkivo.