ViK se oglasio po pitanju “trovanja građana vodom u Hrasnici”

Iz KJKP Vodovod i kanalizacija u toku jučerašnjeg dana oglasili su se na zvaničnoj Facebook stranici, a povodom informacija da je nekoliko građana otrovano vodom u Hrasnici.

Kako kažu, zaprimili su veliki broj poziva građana.

Nakon što je portal Radio Sarajevo objavio informaciju da se putem Facebooka širi informacija da pojedini građani Hrasnice tvrde da zbog konzumacije vode imaju stomačne tegobe, imamo veliki broj poziva od strane građana iz čitavog kantona sa upitom o ispravnosti vode. Nijedan od poziva se nije odnosio na konkretne primjedbe na kvalitet vode već na zabrinutost građana koji su negdje čuli ili pročitali da voda nije ispravna.

Objave neprovjerenih informacija sa društvenih mreža na portalima doprinose daljem širenju dezinformacija i unošenja nemira među građane što za posljedicu ima da zabrinuti građani bez objektivnog razloga kupuju flaširanu vodu i time se izlažu nepotrebnim troškovima kao i do toga da uposlenici ViK-a umjesto svojih redovnih poslova moraju telefonskim putem velikom broju građana pojedinačno objašnjavati da je voda zdravstveno ispravna“, kazali su iz ViK-a.

Dalje pojašnjavaju kako bi izgledalo da je voda neispravna.

Ukoliko bi voda bila uzrok stomačnih tegoba kod građana, takva pojava bi bila lokalizovana na užem području u zgradi ili dijelu naselja koje se snabdijeva vodom sa istog cjevovoda. U informacijama koje su objavljene na portalu Radio Sarajevo nije navedena nijedna konkretna adresa niti uža lokacija na kojoj postoji sumnja u zdravstvenu ispravnost vode, već se navodi lokacija Hrasnice što je velika oblast i ukoliko bi postojala kontaminacija vode u cijeloj Hrasnici to bi bio slučaj epidemije sa velikim brojem oboljelih. Naglašavamo da ViK nije zaprimio niti jedan poziv od strane građana Hrasnice sa informacijom o sumnji u kvalitet vode.

Zdravstvene ustanove su nadležne za praćenje epidemiološke situacije i u slučaju da primjete da sa užeg lokaliteta dolazi veći broj oboljelih, poduzimaju odgovarajuće epidemiološke mjere u koje spada i utvrđivanje uzroka epidemije. Koliko je nama poznato do sada su se svi slučajevi povećanog broja građana sa stomačnim tegobama bili povezani sa konzumacijom hrane, kontaktnim prenošenjem infekcije ili konzumacijom vode iz lokalnog vodovoda, a nikada zbog konzumacije vode iz gradskog vodovoda“, kaže se u saopćenju.

Dodaju da laboratorije ViK-a svaki dan, uključujući i vikende i praznike, vrše fizičko-hemijske i mikrobiološke analize uzoraka vode sa kontrolnih tačaka na području cijelog grada.

ViK periodično vrši analize više od 100 parametara kvaliteta vode uključujući metale, pesticide, poliaromatske ugljikovodike, mineralna ulja i druge specifične hemijske supstance. Osim toga, vrše se i analize uzoraka vode uzetih u objektima u slučajevima kada građani izraze sumnju u kvalitet vode.

ViK je u svrhu eksterne kontrole zdravstvene ispravnosti angažovao Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo za vršenje fizičko-hemijskih i mikrobioloških analiza uzoraka vode prema programu definisanim Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, zatim Centar za zaštitu od zračenja pri Zavodu za javno zdravstvo FBiH za vršenje analiza parametara radioaktivnosti kao i Institut za vode Bijeljina za periodično vršenje analiza svih hemijskih supstanci definisanih gore navedenim Pravilnikom.

Sve tri navedene institucije za vršenje eksterne kontrole su akreditovane odnosno ovlaštene za vršenje navedenih laboratorijskih analiza“, pojašnjavaju.

Kažu da ViK odgovorno vodi brigu o ispravnosti vode.

Rezultati analiza svih uzoraka vode uključujući i vodu iz zone Hrasnice, koje su izvršile laboratorije ViK-a i kao i tri navedene eksterne laboratorije u skladu su sa Pravilnikom. Na osnovu svega navedenog se može zaključiti da ViK odgovorno i savjesno vodi brigu o zdravstvenoj ispravnosti vode i zbog toga molimo građane i medije da ne šire neprovjerene informacije. Takođe, molimo građane koji imaju određene sumnje u zdravstvenu ispravnost vode da se obrate našoj službi za kontrolu kvaliteta vode na telefon 033/483-415 gdje će dobiti pouzdane informacije i svu stručnu pomoć“, zaključuje se u saopćenju.