Vlada FBiH rekla “da” istopolnim brakovima

Vlada FBiH je u petak prihvatila zahtjev za legalizaciju istopolnih brakova i inicirano je da Federalno ministarstvo pravde donese zakon u vezi s ovim pitanjem.

Tačka je bila na dnevnom redu i usvojena je u formi u kojoj je predložena“, potvrdio je Fadil Novalić, premijer FBiH, i naglasio da time slijede put Evropske unije.

Na putu smo EU. Sve što na tom putu susretnemo, mi akceptiramo kao potrebu“, kazao je Novalić.

Vlada Federacije BiH u petak je razmotrila informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) FBiH zbog problema sa kojima se susreće. Rezultat ove inicijative zapravo su žalbe na osnovu kojih je federalni MUP upoznat s problemima koji su se pojavili u praksi, a koji se odnose na istospolne zajednice i upise u matičnu evidenciju. Na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, Vlada će imenovati interresornu radnu grupu koja će analizirati propise u okviru kojih istospolni parovi iz životne zajednice mogu ostvarivati prava koja proizlaze iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te predložiti propise koje je potrebno donijeti na području Federacije BiH, prenose Nezavisne.

Riječ je o zahtjevima za upis životne zajednice istospolnih parova u adekvatnu matičnu evidenciju u BiH i FBiH, a na osnovu stranih isprava, s obzirom na to da su takve životne zajednice zaključili državljani BiH i FBiH u inozemstvu, kao i zahtjevima za upis činjenice rođenja djece u matičnu knjigu rođenih s konstatacijom državljanstva BiH i FBiH. Riječ je o zahtjevu na osnovu stranih isprava djece koja potiču iz životnih zajednica istospolnih parova, koje su zaključili državljani BiH i FBiH u inozemstvu.

MUP FBiH dalje navodi kako nisu u mogućnosti rješavati zahtjeve zbog nepostojanja zakona o istospolnim zajednicama, te da se podnosioci zahtjeva žale kako su im povrijeđena zagarantovana prava iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Emina Bošnjak, izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra, ističe za “Nezavisne” da su joj poznati zahtjevi istospolnih parova koji su brakove sklopili u inostranstvu prema matičnim uredima u FBiH i BiH.

Radimo sa LGBT zajednicom kako bismo i kroz pravne vakuume ukazali na potrebu zakona o istospolnim zajednicama u BiH. Radimo direktno sa parovima koji žele da njihove zajednice budu prepoznate u BiH“, kazala je Bošnjak.

Ističe da je ovaj centar radio istraživanja u LGBT zajednici, koja pokazuju da većina istospolnih parova u BiH želi da zaključi životno partnerstvo i želi da zakon i država prepoznaju njihove stabilne ekonomske i emotivne zajednice.

Nama je odluka Vlade FBiH doista razlog za radost, ali, istovremeno, mi smo svjesni da Vlada, odnosno Ministarstvo pravde FBiH, tek treba da formira radnu grupu za izradu ovakvog zakona i potrebno je da uključi Sarajevski otvoreni centar kao nevladinu organizaciju koja ima direktan kontakt sa LGBT zajednicom, ali i znanje u toj oblasti. Imamo spreman model zakona o istospolnim zajednicama. Mi smo spremni da pomognemo“, zaključila je Bošnjak.