Foto: Pixabay

Benefiti noćnog tuširanja: Od zdravije kože do ublažavanja simptoma alergije

Dermatolozi preporučuju da treba provesti između 5 i 10 minuta dnevno pod tušem.

Ali, dok neki od nas ne mogu krenuti s danom bez jutarnjeg tuširanja, drugi se radije kupaju navečer. I iako se vrijeme tuširanja svodi na vaše osobne preference, oni koji se odluče to raditi noću imaju više dobrih strana što se tiče ljepote i zdravlja.

Postoje brojni načini na koje večernje tuširanje može koristiti vašem zdravlju i izgledu, a u nastavku su navedeni neki od njih:

Može pomoći da brže zaspite

Večernje tuširanje opušta tijelo i um, a ako se tuširate u pravo vrijeme može pružiti i bolji san. Tuširanje 90 minuta prije spavanja u toploj vodi može pomoći da zaspite 10-ak minuta brže nego inače. To se događa jer topla voda snižava temperaturu tijela, što šalje signal tijelu da je vrijeme za spavanje.

Bolje je za kožu

Tuširanje prije odlaska u krevet također može pomoći u sprečavanju nastanka akni. Kosa skuplja bakterije i nakupine proizvoda tokom dana, a kada vam glava legne na jastuk, sve te nečistoće se prenose na jastučnicu, a zatim na lice. Budući da se koža regeneriše dok spavamo, odlazak u krevet s čistom i svježom kožom također znači da će nove ćelije kože biti zdrave.

Može ublažiti sezonske alergije

Ako patite od sezonskih alergija, večernje tuširanje može pomoći u ublažavanju simptoma. Boravak vani znači da alergeni, poput polena i prašine, mogu doći na vašu kožu i odjeću, a ako se ne istuširate prije spavanja, mogli bi završiti i na posteljini. Ako imate naviku ujutro otići pod tuš, razmislite o promjeni rutine i ubacite večernje tuširanje kako biste izbjegli neugodne simptome alergije.

Kosa će biti zdravija

Ako navečer perete kosu, imat ćete više vremena da se ona prirodno osuši na zraku. To će, ipak, kosu duže zadržati sjajnom i lepršavom jer će zadržati više vlage. Sušenje kose fenom u jutarnjoj žurbi može oštetiti kosu, pa će one biti slabe i beživotne.

Pomaže u borbi protiv prekomjernog znojenja

Dok je jutarnje tuširanje odličan način da se osvježite prije nego što nastavite s danom, večernje tuširanje zapravo može pomoći umanjiti miris tijela. Hladan tuš prije odlaska u krevet može pomoći kod smanjenja noćnog znojenja od kojeg pate mnogi ljudi.

Može spriječiti grčeve u mišićima

Ako nakon dugog dana na poslu osjećate bol i napetost u mišićima, topli tuš vam može olakšati neugodu. Kada topla voda dotakne vaše tijelo, pomaže u ublažavanju napetosti mišića, čija posljedica je i bolji san. Tuširanje u toploj vodi također može spriječiti grčeve u nogama noću, uobičajeno stanje koje pogađa do 60 posto ljudi.