Britney Spears još jedan korak bliže slobodi

Zlatni kavez je ipak kavez, a to najbolje zna pjevačica Britney Spears, čiji otac kontroliše njen život već 13 godina.

Spears, bez dozvole oca, do sada nije smjela da se uda, da ima djecu, da upravlja svojim novcem, te još mnogo toga.

Nakon što je 2008. pretrpjela živčani slom, Spears je stavljena pod skrbništvo oca i njegovih saradnika, jer se smatralo da ona nije sposobna brinuti se o sebi, te su oni donosili odluke o njenom privatnom i poslovnom životu, poput odluka da ide snima albume i ide na turneje čak iako se ona nije osjećala spremnom ili sposobnom za to.

U slučaju da je prekršila bilo koje “pravilo” ili odbila da sarađuje sa skrbnicima, Britney je mogla završiti u mentalnoj ustanovi.

#freebritney pokret učinio veliki pomak

U aprilu 2019. godine, njeni fanovi su pokrenuli #freebritney (oslobodite Britney), pokret koji je za cilj imao pomoći pjevačici da ponovno preuzme kontrolu nad svojim životom. Pokret su podržale mnoge poznate osobe, poput Cher, Miley Cyrus i Paris Hilton. Ovaj pokret je definitivno dao snage Britney, budući da je promijenila advokata i aktivno se počela boriti za svoju slobodu.

Spears se 2019. obratila sudu u vezi sa prekidom skrbništva, ali javnost tada nije imala pristup njenoj izjavi. Međutim, njeno novo obraćanje, u junu ove godine, snimljeno je i pušteno u javnost, šokirajući svakoga ko ga je čuo. U njemu je pjevačica navela kako se osjeća bijesno i nesretno zbog skrbništva, kako ju je ono istraumiralo, te je navela mnoga ograničenja koja joj skrbništvo nameće, kao i da mora piti lijekove koje ne želi, a koji čine da se osjeća pijano i čine da gotovo ne može ni pričati. Također je rekla da želi još djece, ali ima ugrađenu kontraceptivnu spiralu, a skrbnici joj ne dopuštaju da ode kod doktora i izvadi je.

Jamie Spears suspendovan

Iako je u početku smatrao #freebritney smiješnim, te ga nazivao teorijem zavjere, otac Britney Spears, Jamie Spears, u septembru je predao zahtjev da se povuče s mjesta skrbnika, a u srijedu je i suspendovan s tog mjesta, što predstavlja veliki korak prema njenoj slobodi.

Spears se prije dvije sedmice i vjerila sa dečkom Samom Asgharijem, što je još jedan znak da je napredak tu.

Sud će 12. novembra odlučivati o potencijalnom potpunom prekidanju skrbništva, a čini se da bi Britney, nakon 13 godina, napokon mogla biti slobodna.

Ona je danas objavila video na Instagramu u kojem se vidi da prvi put uči voziti avion, a u opisu je napisala koliko je sretna. Mada nije nigdje spomenula svoga oca ili skrbništvo, definitivno se može zaključiti da se njena radost odnosi na mnogo više nego samo avion.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Britney Spears (@britneyspears)