Dodjela Nobelove nagrade se drugu godinu zaredom neće održati zbog koronavirusa

Ceremonija dodjele Nobelove nagrade će i ove godine biti ograničena drugu godinu zaredom zbog pandemije koronavirusa, objavila je u četvrtak fondacija koja dodjeljuje prestižne nagrade.

Dobitnici ovogodišnjih nagrada iz hemije, fizike, medicine, književnosti, i ekonomije, kao i Nobelove nagrade za mir, bit će objavljeni između 4. i 11. oktobra.

Jasno je da će ovogodišnje svečanosti u decembru – kada se laureatima dodjeljuju nagrade u Stockholmu i Oslu – biti mješavina digitalnih i fizičkih događaja“, rekli su iz Nobelove fondacije.

Dobitnici Nobelove nagrade medalje i diplome će dobiti u svojim zemljama, saopćeno je iz fondacije. Rečeno je da će prezentacijski događaji biti kombinovani sa dodjelom nagrada u gradskoj vijećnici Stockholma 10. decembra, na godišnjicu smrti osnivača nagrade Alfreda Nobela. Nagrada za mir dodjeljuje se u Oslu u Norveškoj, jer je Nobel to želio iz razloga koje je držao za sebe.

Norveški Nobelov komitet drži otvorenom mogućnost dočeka dobitnika Nobelove nagrade za mir u Oslu, saopćila je fondacija. Odbor planira objaviti plan za dodjelu nagrada sredinom oktobra.

Digitalna produkcija je pomogla dostići veći broj ljudi

Mislim da bi svi voljeli da se pandemija COVID-19 završi, ali to se još nije desilo“, rekao je izvršni direktor Nobelove fondacije Vidar Helgesen u saopćenju. „Neizvjesnost o toku pandemije i mogućnostima međunarodnih putovanja razlog je zašto će laureati 2021. godine svoje medalje i diplome dobiti u svojim zemljama.

Helgesen je rekao da se fondacija “raduje što će dosegnuti još više ljudi širom svijeta korištenjem novih formata i digitalnih rješenja“.

Jasno je da će u Stockholmu i Švedskoj biti manje pažnje oko dodjele nagrada i banketa, ali globalno nastojimo organizirati zaista lijepu proslavu dobitnika nagrada“, rekao je on, prenosi švedska novinska agencija TT.

Pandemija je i prošle godine spriječila ceremoniju u čast 12 laureata imenovanih 2020. godine. Nije održan zvanični banket u čast pobjednika. Umjesto toga, njihova su postignuća priznata i nagrađena na skromnim ceremonijama u Europi i Sjedinjenim Državama.

Gledajući prošlogodišnje događaje, “dio digitalne produkcije postigao je veći globalni domet nego što smo ranije vidjeli“, rekao je Helgensen za TT.

Nobelova nagrada dolazi s novčanim iznosom od 10 miliona kruna (1,15 miliona dolara), koji se u nekim slučajevima dijeli, diplomama i zlatnim medaljama.

Šest nagrada uručuju Kraljevska švedska akademija nauka, Nobelova skupština na Karolinskom institutu, Švedska akademija i Norveški Nobelov komitet.

Posljednji put se ceremonija dodjele Nobelovih nagrada nije održala 1956. godine, u znak protesta zbog invazije Sovjetskog Saveza na Mađarsku. Prije toga, dodjela se nije održavala tokom Prvog i Drugog svjetskog rata.