Interpol raspisao crvenu potjernicu za Fikretom Abdićem

Za Fikretom Abdićem, trenutnim načelnikom Opštine Velika Kladuša i osuđenim ratnim zločincem, je raspisana Interpolova crvena potjernica.

Abdića hrvatsko pravosuđe tereti za zloupotrebu položaja.

Kako se navodi u optužnici, Abdić je, uz pomoć sina Ervina, 2000. godine sastavio fiktivni ugovor preko kojeg je postao vlasnik kuće i gradilišta u Voloskom, u vrijednosti od 2 miliona kuna. Abdić je u ugovoru tvrdio da je firmi čiji je bio direktor, a koju je neovlašteno predstavljao njegov sin, posudio 600.000 kuna 1997. godine. Kada mu taj novac nije vraćen, preuzeo je vlasništvo nad nekretninama, na štetu društva iz Velike Kladuše, vlasnika te firme.

Također, u optužnici se navodi da je 2005. godine opunomoćio Ervina da potpisuje ugovore u ime firme čiji direktor nije bio u tom trenutku. Time je njegovom sinu omogućeno da digne kredit od 2 miliona kuna od banke u Zagrebu, založivši četiri kuće i dvorište u Rijeci u vlasništvu firme iz Velike Kladuše, prenosi N1.

Abdić je za ova djela nepravosnažno oslobođen 2015. godine, ali je ta presuda ukinuta 2019. godine i naloženo je novo suđenje.

Abdić je, inače, u Hrvatskoj 2002. godine osuđen za ratne zločine u Bosanskoj Krajini na 20 godina zatvora, mada je ta kazna smanjena na 15 godina 2005. godine.

Nakon odslužene dvije trećine kazne, Babo, kako ga zovu u Velikoj Kladuši, se vratio u BiH i pobijedio na izborima za načelnika te opštine.

Prošle godine je uhapšen u okviru akcije Mreža, tokom koje je uhapšeno još pet osoba osumnjičenih za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i povredu ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti. Međutim, iz pritvora je pušten uoči Lokalnih izbora, kako bi mogao učestvovati u kampanji za mjesto načelnika Velike Kladuše.