Izašle prve dvije epizode Appleove serije “Foundation”, bazirane na klasiku naučne fantastike

Danas su na Appleovom streaming servisu Apple TV+ izašle prve dvije epizode epske naučno fantastične serije bazirane na knjigama Isaaca Asimova.

Mada su kritike koje su se odmah pojavile bile izuzetno različite, od veoma pozitivnih do veoma negativnih, ova serija, čija će prva sezona imati deset epizoda, će definitivno biti nešto veoma zanimljivo.

Serijal knjiga Isaaca Asimova počeo je objavljivanjem kratkih priča u Astounding Magazine-u tokom 40-ih godina prošlog stoljeća, a trilogija knjiga je objavljena između 1951. i 1953. godine. Asimov je 1981. godine počeo pisati, te iduće godine i objavio, nastavak serijala, a uspio je napisati još dva dijela, od kojih je jedan objavljen nakon njegove smrti.

“Foundation” se smatra jednim od najboljih i najznačajnijih djela naučne fantastike, sa ogromnim uticajem na mnoga buduća djela tog, ali i drugih žanrova. Serijal “Dune”, čija filmska adaptacija izlazi idućeg mjeseca, smatra se odgovorom na “Foundation”, a njim su inspirisana i djela poput serijala “Star Wars”, te knjige “The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy”.

“Foundation” knjige su se dugo vremena smatrale nemogućim za adaptaciju na malom ili velikom ekranu, tako da je Appleov poduhvat bio prilično riskantan. Međutim, već u traileru se može vidjeti da nisu štedili, te da je produkcija bila na visokom nivou. Iako je Asimovljeva kćerka izvršna producentica serije, već nakon dvije epizode se može reći da je u seriji mnogo toga izmijenjeno u odnosu na knjige, te da je pitanje da li će do kraja uopšte i ličiti na knjige na kojima je bazirana.

Serija prati Harija Seldona, kojeg glumi Jared Harris, matematičara koji je našao način da, pomoću posebne grane nauke zvane psihohistorija, predvidi budućnost cijelih naroda. On vidi da se Galaktičkom carstvu, koje vlada velikim dijelom svemira, sprema kraj i da će nakon njega uslijediti možda i 30.000 godina mračnog doba. Mada on smatra da se to ne može spriječiti, vjeruje da se doba haosa može smanjiti na samo 1.000 godina ako se poslušaju njegove upute. Naravno, to nimalo ne odgovara vladarima Galaktičkog carstva.