Izložbom “Koracima onih koji (ni)su prešli” obilježena 18. godišnjica Memorijalnog centra

Otvorenjem izložbe “Koracima onih koji (ni)su prešli“ obilježeno je 18 godina od zvaničnog otvorenja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.

Izložba je realizirana u okviru programa “Istina, dijalog, budućnost” kroz koji Vlada Ujedinjenog Kraljevstva podržava aktivnosti Memorijalnog centra.

Na današnji dan je, na trećoj kolektivnoj dženazi, 20. septrembra 2003. godine, kada je ukopano 107 žrtava genocida, uz ranije ukopanih 828 žrtava genocida, otvoren je Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, koji će četiri godine kasnije prerasti iz Fondacije u državnu instituciju.

Od dana zvaničnog otvaranja do danas, za ovih 18 godina, Memorijalni centar je posjetilo preko milion ljudi, gostiju sa svih strana svijeta, koji su ovdje dolazili da odaju počast žrtvama genocida, da istražuju genocid, da saznaju više o Srebrenici, da daju svoj doprinos civilizacijskoj borbi za pravdu.

Danas je svjetlo dana ugledala postavka ličnih predmeta žrtava genocida, koja je uz izložbu usmene historije, te nekoliko umjetničkih postavki u Memorijalnom centru, upotpunila iskustvo svakog posjetioca koji želi saznati više o razmjerama genocida nad Bošnjacima sigurne zone UN-a Srebrenica”, poručio je Ševket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra.

Foto Memorijalni centar Potočari
Foto Memorijalni centar Potočari

Kustoski tim činili su Azir Osmanović, Elma Hašimbegović i Elma Hodžić, na grafičkom dizajnu je radio Bernard Pavlinović, a tehnički konsultant izvedbe je Armin Šepić. Na vizuelnom i prostronom oblikovanju radila je Samina Tanović.

Izložba je rezultat rada istraživačkog tima Memorijalnog centra koji već dvije godine kontinuirano radi na prikupljanju ličnih predmeta žrtava i svjedoka genocida na trasi puta kojom se kretala kolona Marša smrti u julu 1995. godine, kao i skloništima u kojima su se krili danima i mjesecima nakon pada Srebrenice pod kontrolu tzv. VRS-a. Izložba se sastoji od narativa, fotografija, izjava svjedoka i ličnih predmeta prikupljenih na značajnim historijskim lokacijama. Zahvalni smo Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na podršci da se i ova aktivnost realizira do kraja”, pojasnio je Azir Osmanović, kustos Memorijalnog centra.

Izložba uključuje brojne predmete pronađene na ruti Marša smrti, obuću onih koji su prošli ovim putem (tzv. ‘mrtvare’), ali i brojne informacije koje pojašnjavaju širi kontekst pada Srebrenice, puta kojim su krenuli Bošnjaci Srebrenice, te opise zločina koji su počinjeni duž rute.

Foto Memorijalni centar Potočari
Foto Memorijalni centar Potočari

Prošlo je 18 godina od otvaranja Memorijalnog centra. I prva, i zadnja suza koja pada na ovu svetu bosansku zemlju i dalje boli. Suza majke, suza sestre, brata, djeteta. Ništa ne umanjuje našu bol, ali barem ostajemo zahvalni i svjesni borbe koju su vodile i pobijedile majke i žene Srebrenice, zahvaljujući kojima postoji i opstaju Potočari, ovo mjesto , a kojem barem ubijeni u genocidu imaju svoj mir”, zaključio je Ševket Hafizović, preddsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra.

Tanović je ukazala na važnost izložbe, te je govorila više o procesu koji je doveo do realizacije postavke.

Veliki je zadatak postavljati izložbu u prostoru koji ima historijsku važnost, a koji je danas mjesto sjećanja. Izložba “Koracima onih koji (ni)su prešli” je sačinjena od nekoliko vizualnih nivoa. Historijski kontekst izložbe je pojačan kroz dvije umjetničke instalacije, koje su prožete eksponatima i narativima. Instalacija uspostavlja odnos između posjetioca, teme i muzejskog predmeta, te svojim vizuelnim oblikovanjem potiče na promišljanje i stvara dodatni doživljaj i iskustvo. Višemjesečni timski rad je omogućio da izložba vizualno podržava ono što historijski narativi i eksponati govore“, kazala je Samina Tanović.

Za nas mlade ljude koji radimo na ovom projektu ovo je bilo izuzetno iskustvo. Učili smo od najvećih stručnjaka i stručnjakinja u ovoj oblasti, što predstavlja temelj da u budućnosti nastavimo raditi na ovom putu, kako bi izložbene postavke Memorijalnog centra činile jednu cjelinu koja priča jedinstvenu priču o genocidu. Zahvaljujući projektu ‘Istina, dijalog, budućnost’, koji realiziramo uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, naš tim gradi kapacitete koji će zasigurno Memorijalni centar učiniti tačkom okupljanja oko istraživanja genocida, ali i generalno muzejskog i istraživačkog rada u regiji“, dodao je Ahmo Mehmedović, jedan od članova tima.

Izložba “Koracima onih koji (ni)su prešli” bit će dijelom stalne postavke Memorijalnog centra, te je otvorena za posjetioce.