Na današnji dan 1937. godine prvi put objavljen “Hobbit”

Jedna od najprodavanijih knjiga na svijetu, “Hobbit”, prvi put je izdata na današnji dan prije 84 godine.

“Hobbit” je priča iz pera J.R.R.Tolkiena, engleskog pisca najpoznatijeg po trilogiji “Gospodar prstenova”, koja se smatra jednim od najboljih, ako ne i najboljim, djelom iz žanra fantastike.

Činjenica je da je Tolkien postavio temelje za mnoge detalje (poput ogromnih paukova, da spomenemo samo jedan, koji je u knjigu ubačen budući da je Tolkiena kao dječaka ujeo pauk i to mu je zauvijek ostalo u sjećanju) koji se provlače u žanru fantastike kroz svaki medij – knjige, filmove, serije, igre – te da su njegova djela i do danas inspiracija za najveći dio tog žanra.

“Hobbit” je priča o Bilbu Bagginsu, Hobbitu iz Shirea, koji sa trinaest patuljaka i čarobnjakom Gandalfom odlazi u avanturu da povrati blago koje je patuljcima ukrao zmaj Smaug.

“Hobbit” je odmah postao veliki hit, a do danas je prodat u više od 100 miliona primjeraka. Tolkien je između 1954. i 1955. godine objavio i trilogiju “Gospodar prstenova”, koja je nastavak priče iz “Hobbita”, mada je napisana puno ozbiljnijim tonom, a koja ga je još više proslavila.

Po “Gospodaru prstenova” je snimljena i nevjerovatno popularna i uspješna trilogija filmova, koji su izašli 2001., 2002.  i 2003. godine, a “Hobbit” je, također trodijelnu (što je bio veoma kontroverzan izbor za mnoge fanove), filmsku adaptaciju dobio 2012., 2013. i 2014. godine. Obje trilogije je režirao Peter Jackson.