Nogomet: Mađarska žestoko kažnjena zbog rasizma

Disciplinski odbor FIFA-e izrekao je znatne kazne Mađarskom fudbalskom savezu (MLSZ) zbog rasističkog ponašanja brojnih navijača tokom kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo koje će se održati 2022. godine u Kataru između Mađarske i Engleske, koja se održala 2. septembra 2021. godine.

Nakon što je analizirao i uzeo u obzir sve okolnosti slučaja, posebno ozbiljnost incidenata (rasističke riječi i radnje, bacanje predmeta, paljenje vatrometa, blokiranje stepeništa), Odbor je odlučio da će reprezentacija Mađarske odigrati svoje sljedeće dvije domaće utakmice u FIFA-inim takmičenjima bez gledalaca, od čega će druga utakmica biti uvjetna u periodu od dvije godine.

Osim toga, Odbor je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 200,000 švicarskih franaka (360,934 KM).

Stav FIFA -e ostaje čvrst i odlučan u odbacivanju bilo kakvog oblika rasizma i nasilja, kao i svakog drugog oblika diskriminacije ili zloupotrebe. FIFA zauzima jasan stav nulte tolerancije protiv takvog odvratnog ponašanja u fudbalu.” navodi se u saopćenju krovne nogometne organizacije.

Podsjećamo, na spornoj utakmici, koju je Mađarska izgubila 0:4, njihovi navijači su vrijeđali engleske igrače Raheema Sterlinga i Judea Bellinghama, te su Sterlinga gađali čašama i flašama, pogotovo u trenutku kada je proslavljao gol koji je posvetio nedavno preminuloj prijateljici. Ovo nije prvi put da se MLSZ našao u problemima zbog rasizma svojih navijača, budući da su već kažnjeni radi sličnih događaja na Evropskom prvenstvu.