Norveška ukida restrikcije za borbu protiv koronavirusa

Norveška će u subotu ponovno otvoriti društvo, saopćila je vlada, okončavši ograničenja za suzbijanje koronavirusa, koja su ograničila društvenu interakciju i omela mnoga preduzeća.

Nordijska nacija pridružuje se malom, ali rastućem broju zemalja, uključujući Dansku i Britaniju, koje su uklonile sva domaća ograničenja koja su donesena da bi ograničila širenje koronavirusa.

Prošao je 561 dan otkako smo u Norveškoj uveli najstrože mjere … Sada je došlo vrijeme da se vratimo normalnom svakodnevnom životu“, rekla je premijerka Erna Solberg na konferenciji za novinare.

Ograničenja će prestati u subotu u 16.00 po lokalnom vremenu, prenosi Reuters.

Odluka da se više ne zahtijeva socijalno distanciranje omogućit će kulturnim i sportskim objektima da iskoriste svoj puni kapacitet, a ne samo dio sjedećih mjesta, dok se restorani mogu puniti, a noćni klubovi ponovo otvarati.

Solberg je do sada implementirala prva tri dijela plana u četiri koraka za ukidanje društvenih i ekonomskih ograničenja uvedenih od marta prošle godine, ali je posljednji korak nekoliko puta odgođen zbog zabrinutosti oko stope zaraze.

Ukratko, sada možemo živjeti normalno“, rekla je Solberg.

Gotovo 70% Norvežana u potpunosti vakcinisano

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo, 76% svih Norvežana primilo je barem jednu dozu vakcine protiv COVID-19, dok je 67% populacije u potpunosti vakcinisano.

Iako se svakodnevni život većinom vratio u normalu, pandemija nije završena. Ljudi će se i dalje razboljevati i stoga je važno da se svi vakcinišu“, dodala je premijerka.

Upozorila je da oni koji se zaraze COVID-19 virusom i dalje moraju ići u izolaciju kako bi izbjegli širenje virusa.

Ograničenja putovanja će također biti ublažena, a vlada više neće savjetovati da se ne putuje izvan Evrope.

Neka ograničenja i dalje će se primjenjivati ​​na one koji stižu iz zemalja za koje se smatra da imaju visoku stopu slučajeva koronavirusa, rečeno je iz vlade.

Solberg se zahvalila različitim državnim agencijama uključenim u odgovor na pandemiju, kao i široj javnosti.

Želim reći: Hvala ti puno, Norveška“, zaključila je premijerka.