UNSA i SPUS: Pokrenuta negativna kampanja protiv UNSA i njegovih organa, neke osobe nisu ni studenti

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu i Univerzitet u Sarajevu izdali su zajedničko saopćenje za javnost.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Ovim putem obavještavamo javnost da su pojedinci, među kojima ima i osobe koje nisu studenti, u prethodnom mjesecu putem javne viber grupe pokrenuli negativnu kampanju čija ciljna skupina su studenti Univerziteta u Sarajevu, a koja je usmjerena protiv Univerziteta u Sarajevu i zvaničnih organa i tijela, uključujući Rektorat, Senat i pojedine članove Senata, Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, studentskih asocijacija organizacijskih jedinica i studentskih predstavnika.

Viber grupu je pokrenula predsjednica Vijeća mladih Kantona Sarajevo (Naida Mehanović op.a.) i istu promovisala putem službene stranice ovog Vijeća. Javnost i akademsku zajednicu Univerziteta u Sarajevu moramo upozoriti da poruke koje se putem ove grupe šalju i razmjenjuju nisu primjerene komunikaciji koja priliči akademskoj zajednici.

Foto: N. M./ Sarajevska sehara
Naida Mehanović

Kampanja kojoj smo izloženi zasnovana je na lažnim i neprovjerenim informacijama, paušalnim interpretacijama, neargumentovanim i vulgarnim iskazima, te iskazima koji se vjerovatno mogu klasificirati i kao govor mržnje, te će izvjesno biti predmet postupanja i istraživanja nadležnih institucija.

Smatramo krajnje neprihvatljivim da, koristeći platforme društvenih mreža, pojedinci vrše pritiske na rukovodstvo Univerziteta, Studentskog parlamenta, senatore Univerziteta iz reda studenata koristeći se govorom mržnje, neistinama i dezinformacijama, s ciljem ostvarivanja svojih zahtjeva.

Studenti Univerziteta u Sarajevu djeluju u okviru svojih prava i obaveza koja su utvrđena pozitivnim propisima koji uređuju oblast visokog obrazovanja, te svoje aktivno sudjelovanje u procesima organizacije i funkcionisanja Univerziteta u Sarajevu ostvaruju putem Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, kao krovnog tijela studenata Univerziteta u Sarajevu, prepoznatog u odredbama Zakona o studentskom organizovanju, Zakona o visokom obrazovanju i Statuta Univerziteta u Sarajevu.

Pozivamo studente i ostale članove akademske zajednice da svojim djelovanjem afirmiraju studentsku populaciju kao dio našeg društva koja u svojim aktivnostima i akcijama njeguje kulturu dijaloga, poštuje zakonske propise, izbjegava i osuđuje neakademsko i nečasno ponašanje, te aktivno sudjeluje u društvenoj zajednici s ciljem njenog boljitka”, navodi se u zajedničkom saopćenju.