Piling od morske soli kao rješenje za masnu kožu

Piling stimuliše cirkulaciju i pridonosi pomlađivanju ćelija kože pa nakon pilinga koža postaje glatka.

Ovaj piling čisti kožu i pomaže kod celulita.

Jednom sedmično pripremite mali wellness ritual kod kuće – napravite piling tijela mješavinom morske soli, stavite masku na lice s morskim algama i uživajte u svojoj kadi u kupki od morske soli.

Sastojci kao što je morska so (po mogućnosti neobrađene, odnosno tzv. morskog cvijeta), morskih algi, hladno cijeđenih biljnih i eteričnih ulja, mogu se nabaviti u apotekama i prodavnicama zdrave hrane, a puno toga imamo i u vlastitoj kuhinji. Tako da, skoro sve kvalitetne namirnice biljnog porijekla možemo staviti na kožu,a  mnoge od njih imaju vrlo ljekovit učinak.

Morska so smanjuje nivo šećera i holesterola. Ima alkalni učinak koji pomaže u balansiranju razine kiseline u tijelu i tako smanjuje rizik za brojne bolesti. Također, jača imuni sistem pa tijelo postaje otpornije na neke autoimmune bolesti, poput gripe, alergija i slično.

Naučnici su dokazali da redovno uzimanje morske soli raspršene u vodi može bitno smanjiti nivo lošeg holesterola u tijelu i normalizuje nepravilan rad srca. Dodavanjem morske soli u prehranu možete izbjeći i usporiti osteoporozu, pa i  izbjeći hiperglikemiju jer morska sol snižava nivo šećera u krvi.

Ima blagi antiseptički i antibakterijski efekat, što se pripisuje jonima kalcija i magnezija.
Prirodni je lijek za masnu i nečistu kožu, ali i za kosu – može apsorbirati višak ulja iz kose, no također sprečava suho vlasište pa je korisna i protiv peruti.

Piling za kožu od morske soli:

Glavna svrha pilinga je uklanjanje nečistoća i mrtvih ćelija kože.

Pripremite:

1 kašikicu morske soli
1 kašikicu aloa vera gela
5 kapi eteričnog ulja lavande

Sve izmiješajte u finu masu. Smjesu utrljajte u kožu kružnim pokretima. Nakon pilinga se istuširajte u mlakoj vodi. Aloa vera hidrira kožu, dok je lavanda prirodni antiseptik i potpomaže cirkulaciju.

Dobro je znati: Imate li suhu kožu, ponovite piling jedanput sedmično, masnu kožu možete pilingovati dva puta sedmično, dok osjetljivu ne smijete pilingovati. Za celulit, ovaj piling možete koristiti svaki dan prije tuširanja 20 dana zaredom.

Kad vam je svega dosta, opustite se u mirisnoj kupki 20 minuta.

Za trenutke wellness kućnih rituala ulijte u kadu toplu vodu (oko 38°C) i dodajte veliku čašu morske soli u koju ste dodali 10-15 kapljica eteričnog ulja po izboru.

Opustite se 20 minuta, a nakon izlaska obucite pamučni ogrtač i odmarajte se 20 minuta. Zatim umasirajte prirodno biljno ulje, prenosi 24 sata.