Predsjedavajući Okerić i predstavnici SPUS-a: Izmjene Zakona o visokom obrazovanju razmatrat će se na današnjoj Hitnoj sjednici

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić sastao se jutros sa predsjednikom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Farukom Devićem i studenticom-prorektoricom Univerziteta u Sarajevu Validom Abdagić koje je, ovom prilikom, upoznao da će Skupština KS na današnju Hitnu sjednicu uvrstiti kao tačku dnevnog reda Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.

Na sastanku je posebno naglašeno da je inicijativa za izmjenu ovog zakona došla još ljetos od ove studentske organizacije, te istaknuto kako je ona rezultat ranije održanih zajedničkih sastanaka istih aktera, kao i ovog jutrošnjeg.

Ovom prilikom je potcrtano kako će se izmjenama ovog zakona udovoljiti i ispuniti tri ključna studentska zahtjeva.

Prvi se tiče uvođenja dodatnog septembarsko-oktobarskog ispitnog roka, drugi prenošenja 15 ECTS bodova, odnosno tri predmeta u narednu studentsku godinu, a treći omogućavanja studentima s prosjekom ocjena osam i više da budu oslobođeni od plaćanja školarine za narednu akademsku godinu, a koji su položili sve predmete iz prethodne godine i svoj studij do tada lično plaćali.

Četvrta izmjena odnosit će se na izmjenu člana 118. ovog zakona kojim će se otkloniti legislativna prepreka za angažman akademskog osoblja sa jedne organizacione jedinice na drugu u okviru Univerziteta u Sarajevu.

Ovim bi se definitivno omogućilo odvijanje nastavnog procesa bez zastoja na 402 predmeta na kojima je iskazana potreba za angažmanom profesora i predavača sa drugih fakulteta i akademija UNSA.