Razlike između atiperspiranta i dezodoransa: Izberite bolju opciju za vas

Glavna razlika između antiperspiranta i dezodoransa su sastojci.

Antiperspiranti sadrže spojeve na bazi aluminija koji začepljuju znojne kanale, a dezodoransi prikrivaju neugodne mirise

Svako ima svoje razloge da nosi (ili ne nosi) dezodorans ili sredstvo protiv znojenja – bilo da se radi o izbjegavanju znojenja, mirisa ili popuštanju društvenim normama. Većina ljudi kupuje i koristi i jedno i drugo, a u biti nije svjesna razlike između ta dva proizvoda.

Dezodorans prikriva neugodne mirise, a antiperspirant sprečava znojenje. Ali, to je samo početak. Evo što trebate znati o razlici između dezodoransa i antiperspiranta i kako znati koji trebate koristiti (ako se uopšte odlučite za korištenje).

Antiperspiranti sadrže spojeve na bazi aluminija koji začepljuju znojne kanale i održavaju pazuhe suhima“, kaže dr. Lucy Chen, dermatologinja iz Riverchase Dermatology.

U nekim slučajevima, antiperspiranti također mogu smanjiti vrstu bakterija odgovornih za miris znoja, ali to je više bonus nego cilj proizvoda.

Tradicionalni dezodoransi, s druge strane, formulisani su tako da povećavaju kiselost kože i ubijaju bakterije na koži – tačnije, bakterije u znoju koje su odgovorne za oštri neugodni miris“, objašnjava dermatologinja dr. Chen.

U nekim slučajevima, sam dezodorans neće spriječiti znojenje.

Prema doktorici Chen, oba proizvoda su sigurna za upotrebu, pa uveliko zavisi od toga koji učinak pojedinac želi postići. Ako niste neko ko se puno znoji – ili vam ne smeta znojiti se – za vas je dezodorans.

Ako ste neko čiji znoj nema jak miris, ali želite izbjeći fleke od znoja, antiperspirant je opcija za vas. I, naravno, postoji mnogo proizvoda koji su kombinacija antiperspiranta i dezodoransa koji nude najbolje od oba proizvoda.