Sarajevogas obustavlja isporuku plina Toplanama

Mjesecima je bivše rukovodstvo BH-Gas-a upozoravalo resornog federalnog ministra Nermina Džindića dopisima o mogućim problemima u gasnom sektoru.

Svi ti dopisi za Džindića su ostali samo mrtvo slovo na papiru. A, problemi su počeli. Prema nezvaničnim informacijama Sarajevogas je obavijestio Toplane o prekidu isporuke plina!

U pojedinim sarajevskim naseljima jutros su radijatori hladni. Direktor Sarajevogasa Edis Baković nije odgovarao na pozive, baš kao ni direktor Toplana Sejfo Ušanović.

Almir Bečarević, gasni ekspert i nekadašnji savjetnik direktora BH Gasa i bivši dugogodišnji direktor tog preduzeća upozoravao je na ovaj scenarij, piše NAP.

Jasno smo upozoravali da ćemo imati problema s dnevnim isporukama. I uredno smo obavijestili ministra Džindića. Ono što je najbitnije Energoinvest niti zna, niti ima kadrove da uopće razumije šta znače dnevne potrebe Sarajeva za prirodnim gasom kada padnu temperature.

Ne mogu ljudi, uz dužno poštovanje, koji su jučer prodavali Mercedese nabavljati gas“, kazao je Bečarević.

Na upit da li su mogli nastati problemi zbog prelaska na tzv. Turski tok Bečarević je kazao da je to vrlo moguće.

Stari pravac snabdijevanja je imao fleksibilnost u dnevnim potrebama. U drugom slučaju nije baš tako. Na vrijeme smo upozoravali da ćemo doći u ovu situaciju. Može li se neko sjetiti u zadnjih pet, šest godina je li se Sarajevu ovo desilo. Svi ovi dopisi su kod ministra Džindića“, kazao je Bečarević.

Podsjećamo, prelaskom na Turski tok obećana je cijena plina manja za 20 posto, a sada su poslane poruke kako cijena plina neće porasti do kraja godine, a za dalje niko ne može garantirati.

Iz Energoinvesta i resornog ministarstva nikada nije saopćeno javnosti da je cijena plina za industriju već povećana za preko 30 posto, a da će ista dodatno rasti za preko 50 posto početkom 2022. godine.