Foto: Pixabay

Sjedinjene Američke Države od marta bacile oko 15 miliona doza vakcina

Najmanje je 15 miliona doza vakcina za covid-19 bačeno u Sjedinjenim Državama od 1. marta, objavio je u srijedu američki medij NBC, prenoseći informaciju američkih zdravstvenih vlasti.

Taj broj bačenih doza prijavili su Centrima za sprječavanje i suzbijanje bolesti (CDC), glavnoj saveznoj agenciji za javno zdravstvo u SAD-u, američke savezne države i ljekarne koje administriraju cjepivo.

Najvjerojatnije je podcijenjen jer neke države i savezne agencije ne raspolažu podacima.

Različiti su razlozi bacanja doza: istek roka valjanosti, pogreška pri razrjeđivanju, problemi s čuvanjem na hladnom, stvaranje pukotina u bočicama… Uz to, nakon otvaranja bočice koja sadrži nekoliko doza, cjepivo se mora potrošiti u roku nekoliko sati i ako nema zainteresiranih, ono propada.

Premda su neki dobavljači izvijestili o hiljadama doza bačenih odjednom, najčešće je bila riječ o tek četirima dozama bačenim odjednom, navodi NBC.

Dva velika američka lanca ljekarni, Walgreens i CVS, objavili su podatak o više od dva milijuna bačenih doza svaki, a Walmart i Rite Aid o više od milion.

Raniji podaci zdravstvenih vlasti govorili su da je od početka američke kampanje cijepljenja u decembru 2020. i martu bačeno dvjestotinjak hiljada doza.

Od 15 miliona doza bačenih nakon toga, većina ih je bačena tokom ljeta (od juna do augusta), ističe NBC.

Taj broj je tek mali dio ukupnog broja doza distribuiranih u zemlji od prosinca (gotovo 444 milijuna) i broja stvarno utrošenih doza (371 milion).

No razlike u cijepljenju u svijetu i dalje su velike, a utrka za dozama stvarnost jer mnoge su zemlje dosad vakcinisale tek mali dio stanovništva, poglavito afričke.

“To je pitanje pravednosti”, rekao je za NBC Tim Doran, profesor javnog zdravstva na sveučilištu Yorku. “Imate veoma bogate zemlje kojima je cjepivo dostupno i koje jednostavno bacaju doze”.

SAD je početkom avgusta objavio da je stranim zemljama poslao 110 miliona doza vakcina, a krajem avgiusta je počeo distribuirati dio donacije od 500 miliona doza Pfizerova cjepiva obećanih siromašnim zemljama, piše Hina.