Savjet kako da peškiri ostanu mekani

Stručnjakinja za uređenje kuće Laura de Barra na svom profilu na TikToku @lauradebarra objavila je rješenje za sve one čiji peškiri nakon pranja ostaju kruti i neugodno grebu kožu.

Kaže kako je vjerovatno stvar u tome da ih peremo pogrešno. Irkinja Laura de Barra koja je napisala knjigu sa savjetima za domaćice kaže kako se može dogoditi da se peškiri kod pranja u veš mašini ne isperu dobro, pa se ostaci deterdženta nakupe u vlaknima.

“Ako su vam peškiri nakon pranja grubi i tvrdi, to je zbog nakupljanja proizvoda za pranje u vlaknima. Naime, peškiri po prirodi stvari apsorbiraju tvari s kojima dolaze u dodir, pa je tako i kod pranja, ako nisu isprani dovoljno dobro. To se može dogoditi ako ste pretrpali bubanj perilice, ili ste stavili previše deterdženta “, kaže.

Ostaci deterdženta jednostavno će se nakupiti unutar vlakana peškira, pa se peškir neće osušiti pravilno i postaje grub na dodir.

Ali, nije sve izgubljeno, tvrdi stručnjakinja za kućne poslove.

“Da bi opet omekšali, stavite ih u veš mašinu bez deterdženta, pa dodajte dvije čaše sirćeta u ladicu za deterdžent. Sirće je iznenađujuće efikasno sredstvo za čišćenje koje nije štetno za čovjeka i odlično će očistiti nakupine deterdženta vlakana peškira. Također, uklanja mirise i očistit će unutrašnjost veš mašine”,  kaže Laura.

Peškire, kaže, ne treba prati na visokim temperaturama, jer i to ih može učiniti grubljima, odnosno dovoljno ih je oprati na 60 stepeni. Ako ni to ne pomogne, drugo rješenje može biti da ih stavite na novi ciklus pranja, opet bez deterdženta, sa čašom sode bikarbone koju ste stavili u odjeljak za deterdžent. I soda bikarbona je odlično sredstvo za čišćenje koje će također pomoći da se pročiste vlakna peškira.

Laura preporučuje i da snažno istresete peškire prije nego što ih stavite da se suše na zrak, jer i to pomaže da se vlakna ‘otvore’ i pomoći će da se bolje osuše.

“Ovo je vrhunski savjet. Koristim bijelo sirće i sodu bikarbonu za dubinsko čišćenje veš mašine, iskoristit ću vaš savjet i za pranje peškira”,  komentarisala je jedna korisnica, dok se jedan od komentatora našalio:

“Volim grube peškire, jer brišući se odmah uradim i peeling kože”, a prenosi 24 sata.