Foto: Arhiv

Sutra ročište Osmanu Mehmedagiću za određivanje pritvora

Na Sudu BiH sutra u 13 sati bit će održano ročište Osmanu Mehmedagiću, direktoru OSA-e po zahtjevu Tužilaštva BiH za opoziv mjera zabrane i određivanje mjere pritvora.

Mehmedagić je osumnjičeni u predmetu koji Tužilaštvo BiH vodi o njegovoj diplomi sa AU u BiH, ali i protiv Denisa Prcića, vlasnika AU u BiH i još dvije osobe u vezi nezakonitog izdavanja diplome AU u BiH Mehmedagiću.

U okviru rada na predmetu, Tužiteljstvo BiH došlo je do informacija i dokaza, da je osumnjičeni Mehmedagić u proteklom periodu putovao, komunicirao i boravio na odmoru u inozemstvu sa osobom koja je navedena kao svjedok u predmetu i kojoj se sukladno izrečenim mjerama zabrane, osumnjičeni ne smije približavati na udaljenost manju od 50 metara. Zbog evidentiranja kršenja izrečenih mjera zabrane, zatraženo je određivanje pritvora“, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Mehmedagić je u okviru ovog predmeta priveden 14. jula, a tada je tražen pritvor što je Sud BiH odbio te mu odredio mjere zabrane:

Zabrana sastajanja sa određenim osobama iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BiH na način da se osumnjičenom Osmanu Mehmedagiću zabranjuje međusobno kontaktiranje na bilo koji način sa drugim osumnjičenim licima Denisom Prcićem, Melisom Belkić-Mujkanović, Emirom Mujkanovićem, te kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine u ovom krivičnom predmetu, uključujući i približavanje istima na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu sa bilo kojom osobom osim sa braniocima.

Osumnjičeni Osman Mehmedagić u cilju redovnog obavljanja funkcije na kojoj se nalazi, izuzetno može komunicirati sa svjedocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine i drugim osobama na udaljenosti i manjoj od 50 metara, ali mu se zabranjuje da sa tim osobama razgovara o ovom predmetu. O svakom takvom kontaktu dužan je prethodno obavijestiti postupajućeg tužioca.

Izrečena mjera zabrane će trajati dok za njom postoji potreba, a opravdanost ove mjere će se kontrolisati svaka dva mjeseca. Osumnjičeni se posebno upozorava da mu se može odrediti pritvor ukoliko ne budu postupao u skladu sa mjerom izrečenom ovim rješenjem“, saopćeno je iz Suda BiH.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Mehmedagića za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca.