Svečanom ceremonijom otvorena Svjetska izložba EXPO 2020 u Dubaiju

Najveća svjetska izložba, poznata i kao EXPO, otvorena je danas u Dubaiju ceremonijom dostojnom divljenja.

Izložba, koja se prvi put održava na Bliskom istoku, a koja ima historiju staru 160 godina, bila je odgođena je zbog pandemije koronavirusa, budući da se trebala održati prošle godine.

Kako je rečeno u uvodnom komentaru ceremonije, EXPO 2020, na kojem učestvuje 192 zemalja, će predstaviti 182 dana divljenja, čuda, znanja, tehnologije, inovacije i zabave.

Svečanost se održala u kupoli Al Wasl, napravljenoj za ovaj veliki događaj, na čijim poluprovidnim zidovima su se tokom ceremonije mijenjale razne slike i hologrami, stvarajući nevjerovatne prizore. U njoj je učestvovalo 910 izvođača iz 64 zemlje.

Ceremoniju je otvorio pjevač i glumac Rashed Al Nuaimi, koji je izveo himnu Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok se vani održavao prigodan vatromet.

Nakon njega, izveden je umjetnički performans koji se odnosio na legendu o zlatnom prstenu, jednu od najdražih u Emiratima, a tokom ceremonije je izvedeno još nekoliko fascinantnih plesnih performansa koji su prikazivali svemir, morske dubine, te kulturu Emirata.

Dobitnica četiri Grammyja Angélique Kidjo i arapska zvijezda Mohamed Abdo su izveli pjesmu “If you’re out there” Johna Legenda, a tokom njihovog izvođenja, predstavljene su zastave svih zemalja učesnica.

Princ Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum zvanično je otvorio EXPO 2020.

U ime Allaha, milostivog, samilosnog. Vaše visosti, vaše ekselencije, dame i gospodo. Danas, cijeli svijet se okupio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Danas, svjedočimo, zajedno, novom početku, dok otvaramo, zajedno, uz Allahov blagoslov, EXPO 2020 Dubai. Neka nam Allah podari uspjeh“, rekao je princ.

Na svečanosti je nastupio i slavni kineski pijanista Ling Ling, a nakon njega su nastupile i Ellie Goulding sa pjesmom “Anything could happen”, te Andra Day sa pjesmom “Rise Up” koju je pjevala i pred Barackom Obamom tokom njegovog predsjedničkog mandata i na inauguraciji Joe Bidena.

Ceremoniju je zatvorio talijanski operski pjevač Andrea Bocelli pjesmom “Prayer”, a na sceni su mu se pred kraj pjesme pridružili i svi ostali učesnici ceremonije otvaranja.

Sutra počinje i zvanični “program” Svjetske izložbe, pa će posjetioci, kojih se očekuje oko 25 miliona, u idućih 6 mjeseci moći posjetiti sve paviljone i atrakcije koje će EXPO 2020 pružiti.

Čitavu ceremoniju možete pogledati ovdje: