Ursula von der Leyen prisustvovala otvaranju mosta Svilaj i sastala se sa članovima predsjedništva BiH

Predsjednica Evropske komisije je danas bila u Bosni i Hercegovini u zvaničnoj posjeti.

Ursula von der Leyen danas je završila posjetu Zapadnom Balkanu, tokom koje je posjetila Albaniju i Sjevernu Makedoniju u utorak, te Kosovo, Crnu Goru i Srbiju u srijedu, posjetivši našu zemlju danas.

Prisustvovala je zvaničnom otvaranju mosta Svilaj između BiH i Hrvatske, te se obratila prisutnima.

Najbitnije je graditi mostove između ljudi i kultura. BiH i Zapadni Balkan pripadaju EU. Naši prioriteti su jasni. Moramo se boriti protiv pandemije, ubrzati vakcinaciju i oporaviti ekonomiju.

Moramo raditi na izgradnji zajedničke budućnosti. Vjerujem da svi bh. građani, posebno mladi, zaslužuju zeleniju, prosperitetniju  i digitalniju budućnost. Potrebno je više radnih mjesta. 

Nadam se da će doći do mosta pomirenja i povjerenja. Naš dug prema žrtvama iz prošlosti i budućim generacijama je da taj san postane realnost.

Potrebne su reforme.Uvjeravam vas, spremni smo s vama zajednički prolaziti kroz svaki korak kao prijatelji i partner.“, rekla je, između ostalog, von der Leyen.

U popodnevnim satima von der Leyen je stigla u Predsjedništvo BiH gdje se u 17 sati sastala sa članovima predsjedništva, Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Članovi predsjedništva su, nešto ranije, dočekali i Charlesa Friesa, zamjenika generalnog sekretara za Zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku (CSDP) i krizne odgovore pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS).

Može se reći da je zanimljivo što je sastancima prisustvovao Milorad Dodik, s obzirom na njegove ranije izjave o neučestvovanju u odlučivanju u institucijama BiH.