Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor za Jasmina Mulahusića

Nakon ispitivanja osumnjičenog tužilac Tužiteljstva BiH, uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Jasmina Mulahusića, rođenog 1976. godine u Luksemburgu, državljanina BiH i Luksemburga.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i tereti se za kaznena djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz članka 145a. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Navedenog osumnjičenog lišili su slobode policijski djelatnici Granične policije BiH.

Tužilaštvo BiH o Jasminu Mulahusiću koji je napadao sve osim SDA, dovodi se u vezu s osobama bliskim Al Kaidi

Prijedlog pritvora za osumnjičenog, koji se dovodi u vezu sa terorističkim aktivnostima, upućen je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i tereti se da je u duljem vremenskom periodu, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u Bosni i Hercegovini, te izrađivao i plasirao različite foto i video montaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u Bosni i Hercegovini.

SDA se ogradila od Jasmina Mulahusića: Objavljuje svoje stavove, a ne stavove stranke

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je prema Sudu BiH, a Tužiteljstvo nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu.