U Republici Srpskoj nova školska godina počela pod maskama

Za oko 9.000 prvačića, 85.000 osnovaca i 36.000 srednjoškolaca u Republici Srpskoj počela je nastava.

Pod maskama, uz obavezu ili preporuku, ali i puni čas od 45 minuta. Pogoršanje epidemiološke situacije ipak, moglo bi negativno uticati na nastavni proces.

Većina i na otvorenom, u dvorištu, nosi maske. Na licu su im i dok ulaze/izlaze iz škole, za vrijeme odmora, kretanja po hodnicima. Osnovce uprkos tome raduje što su ponovo zajedno.

Nastava je krenula normalno, uz časove od 45 minuta. Novina su digitalizovani udžbenici, novi predmet za drugi osnovne “Digitalni svijet”, ali i lakše torbe. Knjige su izvagane. Nisu više tako teške gramažom, ali sadržajem jesu.

Prešli smo na štampu na voluminoznom papiru, koji je za oko 25 odsto lakši od ofsetnog na ukupnoj težini svih udžbenika”, kazao je Bojan Đenić, direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

Ukupno 850 učenika ide u školu Vuk Stefanović Karadžić, Banjaluka. Ova gradska škola, uprkos generalnom smanjenju broja đaka u školama širom Republike Srpske, bilježi povećanje upisanih osnovaca. Preduzimaju kažu, sve mjere zaštite.

Ove godine su, prvi put, drugi razredi poslije godine dana prvi put ušli zajedno u učionicu. Imaće više vremena da se upoznaju. Prošle godine zbog korona virusa prvačići nisu išli zajedno u razred, nego su bili podijeljeni u grupe”, kazala je Tatjana Vilendačić, direktorica škole.

Prvačići, ali i svi školarci, očitali su lekciju onima koji mjere protiv korona virusa donose, a ujedno i krše.

Ja ne mogu za ostale kolege koje su punoljetni građani da odgovaram, da govorim u njihovo ime. Morate njih pitati za njihov stav, odnos. Sve mjere koje predložimo, ako se neće poštovati biće samo mrtvo slovo na papiru”, kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravlje RS.

Četvrtu sedmicu za redom u RS se bilježi rast zaraženih korona virusom. Današnjih 46% pozitivnih u odnosu na testiranje tek najavljuje, tumači se, pogoršanje epidemiološke situacije. Ako se ovako nastavi i nastavni model mogao bi biti mijenjan, piše N1.