Vlada KS povukla odluku i poskupljenju električne energije

Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je na svojoj posljednjoj vanrednoj sjednici Inicijativu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo o povlačenju odluke o povećanju cijena električne energije privrednicima s područja Kantona Sarajevo.

Zadužila je Ministarstvo privrede da se Inicijativa i vezani Zaključak Vlade KS dostave Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

Ministarstvu privrede KS obratilo se Udruženje poslodavaca Kantona Sarajevo s informacijom u kojoj tvrde da je JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine kompanijama, članicama ovog udruženja, dostavila ponude za zaključenje novih ugovora o isporuci struje, uz enormno povećanje cijene u odnosu na cijenu koja je važila u prethodnom godišnjem ugovoru ovih kompanija s pomenutim preduzećem.

Imajući u vidu negativne posljedice pandemije koronavirusa, kao i opće uslove poslovanja, novo, enormno, poskupljene struje dodatno bi ugrozilo poslovanje velikog broja privrednih subjekata, a time i njihovu likvidnost, te dovelo do gubitka velikog broja radnih mjesta, kao i do smanjenja konkurentnosti na tržištu, obzirom da ovo poskupljenje automatski povlači povećanje cijena gotovih proizvoda prema krajnjim potrošačima“, saopćeno je.

Zbog svega navedenog, Vlada Kantona Sarajevo ovom inicijativom traži od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i JP Elektroprivrede BiH da preispitaju odluku o povećanju cijena električne energije, i u skladu s tim cijene električne energije vrate u okvir cijena iz prethodnog ugovornog perioda.