Amina Smajlović o presudi da KCUS mora javno da uputi izvinjenje njenoj porodici i isplati 35.000 KM

Ranije smo pisali da je Općinski sud u Sarajevu donio presudu kojom je utvrđeno da je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu povrijedio prava na privatnost djevojčice Nadin Smajlović i njenih roditelja Amine i Denisa Smajlovića.

Majka djevojčice Nadin povodom toga gostovala je u emisiji “Špica” na TVSA navodeći da je riječ o prvostepenoj presudi, a na osnovu tužbe koju je ova porodica krajem 2019. godine podnijela zbog nakande štete.

Prema presudi KCUS je povrijedio pravo na privatnost Nadin, Amine i Denisa Smajlovića objavom ličnih podataka o zdravstvenom stanju malodobne Nadin Smajlović, objavom ličnih podataka iz radnog odnosa Amine Smajlović objavljenim u saopćenju za javnost Discipline za zdravlje djeteta Pedijatrijske klinike i KCUS-a od 18.11.2019. i saopćenju Očne klinike KCUS-a od 20.11.2019. godine.

Donesena presuda na Sudu: KCUS mora isplatiti 35.000 KM i objaviti javno izvinjenje porodici Smajlović

Materijalna odšteta je nebitna, meni to nije bio cilj nikada, a ni sada, ali je meni cilj da oni odgovaraju za ovo što su uradili, a moraju nam se i javno izvinuti“, kazala je majka.

Dodaje da još uvijek nema povratnih informacija od strane optuženih, a kako ističe rok im je 24.10.2021. godine. Amina Smajlović je iskoristila priliku da pozove Kantonalno tužilaštvo KS, sa Sabinom Srajalić na čelu, da na osnovu ove presude podigne optužnicu kako bi odgovorni bili procesuirani.

Ova presuda Općinskog suda, neka joj bude povod da podigne optižnicu da odgovaraju ljudi sa Pedijatrijske klinike na čelu sa direkoricom“, kazala je.

Na pitanje kako se Nadin osjeća danas i gdje se liječi majka je kazala da se liječi u Turskoj, ali da ima podršku Pedijatrije Opće bolnice, kao i bolnice u Tuzli koja je pomogla da se Nadin liječi u Turskoj prije dvije godine kada je KCUS odbio da je uputi u inostranstvo.

Konekcija je Turska, Opća bolnica i Tuzla, tako se liječi dijete koje prelazi hiljade i hiljade kilometra“, naglasila je majka djevojčice Nadin.

Ono što plijeni pažnju Amina je također uposlenica KCUS-a, a po struci je medicinska sestra, međutim nakon dešavanja sa njenom kćerkom privremeno je razriješena dužnosti, ali to nije ono što joj je najteže palo. Nerado se prisjeća početka borbe za zdravlje njene kćerke, kada se nakon povratka iz Turske i uspostavljene dijagnoze obratila Pedijatrijskoj klinici KCUS-a.

Po povratku iz Turske sa dijagnozom smo se obratili pedijatrijskoj klinici, gdje su doktorice koje su primile dijete i konzilij jasno rekli da nisu educirani, da je to prvi slučaj, da nemaju lijekove“, prisjeća se Amina i dodaje da dr. Hasanbegović i direktorica Kliničkog centra u to vrijeme su bili odsutni, na putovanju u Kataru, te nisu ni bili upoznati sa slučajem njene kćerke.

Tek po povratku doktora Hasanbegovića je organizovan sastanak, gdje su prisustvovali i drugi doktori, koji su iznijeli satav da ne mogu da liječe dijete i da nema lijekova koju su joj potrebani prema dijagnozi iz Turske. Na sastanku je pristvovala i majka djevojčice.

Sve je to krenulo 11.11.2019. godine kada je profesor Hasanbegović na jednom sastanku kazao da će on nabaviti tablete, a bilo mu je jasno da on te tablete ne može nabaviti, niti on zna moje dijete, niti ga je kada vidio i pri tome na tome sastanku on je mene izveo i pitao da li ja imam novaca?! Mislila sam da me pita da li ja imam da platim te tablete”, objašnjava Amina i dodaje: “Ja nikad nisam dokučila što je on mene izveo sa tog sastanka i pitao da li ja imam novaca”.

Tada je obećao da će nabaviti tablete, međutim majka tvrdi da je on znao da nema tableta. Ističe da je jedno dijete izmješteno u Tursku sa istom dijagnozom nakon intervencije Asima i to samo 20 dana prije nego što su se oni obratili Pedijatriji kako bi se i Nadin izmjestila i liječila u Turskoj.

Međutim, Klinički centar odbija da da saglasnost da se Nadin uputi u Turski, a Smajlović tvrdi da je dr. Hasanbegović to odbio kako bi sačuvao ugled Klinike.

Dešavala se jedna sujeta neznanja, čovjek nije mogao sebi da prizna da on to ne zna, ipak stolicu je trebao sačivati“, tvrdi majka i dodaje kako je ljekar vjerovatno mislio da će roditelji tu odluku mirno prihvati da neće smjeti da se suprotstave Kliničkom centru jer je majka uposlenica istog.

Jako su se prevarili što se tiče mene, jer ja znam procedure, ja znam kada se ima oboljenje, ustvari tri oboljenja na jednom organu, kako treba da ide procedura, a pri tome su se oni oglasili da ne znaju to liječiti, da nisu educirani“, objasnila je Amina.

Javno su odbili da liječe dijete, potpisalo se deset ljekara na izjavu da je neće liječiti“, prijeća se Smajlović i dodaje da prije odluke Suda isti stav su zazeli i Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini i Ombudsmen za ljudska prava.

Nadin je prije par dana proslavila 15. rođendan, upisala Srednju medicinsku škoui i uporna je u svojoj borbi.

Ovo je prvi put, nakon dvije godine da je dočekala rođenadan u svojoj državi“, kazala je njena majka i dodala: “Mi njoj slavimo kao rođendan i onaj dan kada je uspostavljena dijagnoza, kada je krenula sa terapijom i kada je krenuo novi život“.

Razočarana je stavom Američke ambasade i Uredom visokog predstavnika koju su joj kazali da ne mogu da utiču na rješavanje pojedinačnih slučajeva.

Ja sam se obratila Visokom predstavniku i jučer sam dobila odgovor gdje mi je poručio da se on obratio Kantonalnom tužilaštvu, VSTV Federanom i da se on ne bavi pojedničnim slučajevima“, kaže Amina i dodaje: “Ovo nije pojedinačni slučaj, ovo je institucionalni slučaj, ovo nigdje na svijetu se nije desilo, nigdje ljekar nije odbio dijete, pacijenta da liječi, samo kod nas”.