Nastavak svjedočenja Muriza Memića: Svi su govorili da je ubistvo, samo Dalida da “ne da Alisu”

Tokom svog svjedočenja u predmetu Zijad Mutap i drugi, otac ubijenog mladića Dženana Memića Muriz Memić kazao je kako je policija prvi put njega posjetila 17. februara 2016. godine nakon dženaze njegovom sinu.

Dvoje policajaca Sanela Hasanbegović i Edin Grabovica došli su na kućna vrata i tražili da on izađe vani. Memić je kazao da je tek završena dženaza i da nije u stanju stajati vani nakon čega su ušli u kuću.

Tada su mu rekli da su tek primili predmet. Međutim, Memić je kazao da je treći dan od Dženanovog stradanja bio ispred bolnice kada je vidio Sanelu i Edina da dolaze u bolnicu.

Murizov rođak Amir koji radi u MUP-u kazao je “evo ih iz krim-tehnike“. Memić je podsjetio da su došli policajci uzeti Dženanov mobitel nakon što je on preminuo. On je ispričao da su 9. februara navečer gledali poruke u Dženanovom telefonu gdje je bila prepiska sa Alisom Mutap.

Čita Arijana poruku koju Dženan piše Alisi: ‘Nećeš se ti ni s kim sastati’, a ona mu odgovara: ‘A joj Dženane’. I još se vidi kao nešto će zajedno riješiti“, kazao je Memić i dodao da je bilo više svjedoka koji su te poruke vidjeli.

Pročitajte prvi dio svjedočenja:

Muriz Memić na sudu ispričao prva dešavanja od povrede i smrti Dženana: Ko vam je rekao da ga je auto udarilo?

Prvi put Memić u MUP KS odlazi 18. februara. Dočekalo ga je više policajaca kojima je rekao za poruke.

Stalno su izlazili, ulazili. I dolazi Edin Grabovica i pita šta pričamo kad nema te poruke. Prikopčaše telefon na računar stvarno nema, a mi ih čitali“, kazao je Memić.

Memić je kazao da je sjeo za drugi stol sa Olgom Vukša koja mu je rekla da su utvrdili da je riječ o ubistvu.

Meni je tada postalo ružno. Došao je i tužilac koji se predstavio kao Meris Ćato. Ja ga pitam: ‘Gdje ste dosad’ i ja mu kažem da mu ne vjerujem. On je brzo izašao i više se nije vraćao. Sutra su došle kući kod nas Olga i Sanela. Olga govori da je bila na obdukciji (16. februar bila obdukcija op.a.) i govori da je Dženan ubijen ali da nisu mogli utvrditi da li je bilo više udaraca po istom mjest, i da se radi o šioki promjera fi 18 koja je deblja na jednom kraju“, kaže Memić, a nakon što ga je tužilac Dubravko Čampara podsjetio na raniju izjavu Memić je potvrdio da ga je Ćato tada pitao šta mu je poznato u vezi saobraćajne nesreće.

Dodao je da su mu iz MUP KS rekli da Dalida Burzić ne da da se priđe Alisi Mutap.

Tužioca je zanimao i odnos Memića i njegovog sina, a istakao je da su bili bliski te da je znao za sve Dženanove probleme.

Tih dana kroz kuću Memića prolaze hiljade ljudi, a jedan dan neko je ostavio CD sa snimkom sa Kuvajtske rezidencije. Memić je taj snimak poslao na vještačenje u Kanadu, ali Dalida Burzić je rekla da je to nezakonit dokaz.

Snimak je odnio Džaferu Hrvatu, tadašnjem šefu Kriminalističke službe kod kojeg je otišao 23. marta.

Dodao je da je 29. februara 2016. godine bio kod Vahida Ćosić ali da je Ćosić više pričao o penziji nego o slučaju.

Dočekao me je riječima saučešća i rekao „ovo je svirepo ubistvo i ovo ćemo kazniti najstrožijom kaznom“.

Prvi put je otišao kod tužioca Merisa Ćate 2. marta 2016. godine sam bez advokata. Na recepciji je tražio da mi kažu kako je na bolovanju iako je bio u zgradi.

Poručio mi je da dođem 4. marta i odmah me je pitao zašto sam dao u medije. Ja sam ga pitao šta bi on uradio da je njegovo dijete u pitanju. Rekao sam mu da sam ja pravno neuk i da ću angažirati advokata. 7. marta me lično pozvala Dalida Burzić. Rekla mi je da je čula za nemili događaj sa Ćatom i da će otvoriti istragu za ubistvo. Tražili smo da nas primi i to je uradila 15. marta. Tada je izrazila saućešće i počela pričati ‘nije on njega htio ubiti, to je bilo naguravanje koje je eskalirano’. Kad sam pitao ko je, rekla je da ne može reći zbog istrage. Ona je stiskala šake i pokazivala kako je bilo. Rekla je dalje: ‘Jadna Alisa, ona je išla hodžama, ona je izašla iz nesretne veze, išla je u Aleju da se prisjeti’.

Advokat Feraget je pitao da li je Alisa saslušana na šta je Burzić rekla da je bio informativni razgovor. Reagirao je Feraget navodeći da ne postoji informativni razgovor.

Nagela se preko stola i rekla: ‘Ja nju ne dam’“, kazao je Memić prepričavajući razgovor sa tadašnjom glavnom tužiteljicom koja je tražila da ne daju izjave za medije.

I mi nismo, a ona je dala izjavu kako je porodica Memić nekorektna“, kazao je Memić.

Sljedeći sastanak je imao 12. maja sa Hasanom Dupovcem, a Memić je uvijek nekog vodio sa sobom.

Hasan je rekao da će sve učiniti da se rasvijetli. On je tu sve ispričao. To je bio monolog. Pričao, skakao sa stolice. Ispričao je kako je istražitelj Škrijelj rekao da to nije saobraćajna nesreća. Bio i on na obdukciji, složio se da je ubistvo, samo se ne bi složio da je metalni predmet. Rekao mi je: ‘Ovo ti se do petka rješava’. Onda je rekao da hoće da u postupak uvuče i automobil da bi ja mogao naplatiti. Kad sam ga napao i rekao da ja dijete ne prodajem kazao je da ga nisam razumio. Vadio je neki blok sa imenima, bacao je to. Alisu je spominjao da je on saslušavao u prisustvu roditelja 10. februara i da je bila hladna ko led i ništa nije rekla“, kazao je Memić.

On se obratio Hasanu u sudnici i upozorio ga da ništa nije smiješno. Sudija Branko Perić je kazao Dupivcu da ne daje nikakve signale prema svjedoku.

Memić je govorio i o sastanku 31. marta 2016. godine sa tužiteljicom Ivanom Petković (vrlo brzo odlazi u Tužilaštvo BiH). Na sastanak je otišao sa advokatom što je smetalo tužiteljici.

Dočekala me riječima: ‘Nije tačno ono što ste rekli da je rekao doktor Alija Čeljo’“, kazao je Memić.

Doktor Čeljo u Tužilaštvu KS nikada nije saslušan, nego u MUP KS i to 7. juna 2016. godine. Njegov iskaz je pročitan tokom sudskog postupka na Kantonalnom sudu u Sarajevu i prihvaćen kao jedan od dokaza.

Prepričavajući dijelove sastanka sa federalnim tužiocima Memić je kazao da mu se federalni tužilac Vlado Mišković obratio riječima: “Hoćeš da se kladimo da su Romi ovo uradili“, a ja mu kažem “e vidjet ćeš da nisu“.

Tužilaštvo BIH danas je okončano ispitivanje Muriza Memića, a na narednom ročištu čije zakazivanje će zavisiti od zdravstvenog stanja i poroda optužene Alise Ramić unakrsno će ga ispitati odbrane optuženih.