Danas počinje suđenje u slučaju Dženan Memić

U Sudu Bosne i Hercegovine danas će biti održano ročište na kojem će tužioci Tužilaštva BiH pročitati optužnicu i iznijeti uvodne riječi u slučaju “Dženan Memić”.

Ovim ročištem započet će sudski proces protiv optuženih Alise Mutap Ramić, Zijada Mutapa, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića, a proces će voditi sudija Branko Perić.

“Skrivali ste se više od pet godina a sada je došlo vrijeme da vas javnost gleda i da sluša sve ono što ste bili spremni uraditi”, poručio je Muriz Memić.

Podsjetimo, prije potvrđivanja optužnice, Sud BiH je optužne pustio da se brane sa slobode uz određene mjere zabrane.

Izrečeno je da optuženi Hasan Dupovac i Zijad Mutap ne smiju napustiti mjesto prebivališta, dok Alisa, koja je u drugom stanju, zbog odlaska u bolnicu, smije iz Općine Stari grad otići u Općinu Centar.

Dženan Memić je život izgubio u februaru 2016. godine. Zajedno s njim u trenutku napada u Velikoj aleji na Ilidži bila djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja.

Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.