Milorad Dodik: Predsjedništvo BiH više ne postoji

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u izjavi za ATV kazao je da Predsjedništvo  BiH više i ne postoji, a da su tome doprinijeli predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel “koji razbijaju BiH svojim direktnim aktima”.

“Ako hoće s nama da razgovaraju da ostanemo u BiH, onda će morati da uvažavaju naše interese. Naš interes je veoma jasan, mi nemamo nijedan tajni interes. Mi ne sprovodimo razgradnju BiH kao teritorije. To će možda doći u nekoj od sljedećih faza ako se ništa drugo ne bude moglo desiti ovdje u budućnosti”, rekao je Dodik.

On je naveo da na nedavnom sastanku sa Von der Leyen nije htio da remeti atmosferu i nije pričao o unutrašnjim odnosima u BiH, ali da je ona savršeno dobro vidjela da je imala sastanak sa članovima Predsjedništva.

“Sva trojica smi imali primjedbe u vezi sa nekim procesima vezano za evropsko pridruživanje i savršeno dobro zna da bez odluke Predsjedništva BiH nema ništa. I Michel to isto tako dobro zna i oni upute poziv predsjedavajućem /za Samit u Sloveniji/”, naveo je Milorad Dodik.

On je ocijenio da Predsjedništvo BiH više i ne postoji poslije dešavanja u UN-u i ovog što se desilo, te dodao da međunarodna zajednica razbija Bosnu i Hercegovinu.

Dodik je naglasio da se sada vidi da je koncept da ne postoji Republika Srpska.

“Nažalost, naša javnost, bez obzira na sve, pomalo je zgađena mnogim stvarima koje se stalno fabrikuju, koja zamagljuje suštinu. To je dio strategije koju stranci ovde medijski čine i opozicija koju su nahranili nekim stvarima”, naveo je Dodik.