Dodik iz Beograda poručio: “Ono što ste oteli ili ćemo vratiti ili dogovoriti novi angažman”

Nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH obratio se novinarima.

Dodik je na početku obraćanja poručio kako misiju ALTEA treba produžiti u BiH, to jeste da EUFOR ostane u našoj zemlji.

“Vidim da su neki naši prijatelji veoma zabrinuti oko misije Altea. Želim da kažemo, misiju Altea treba produžiti i odobriti njeno funkcionisanje”, kazao je član Predsjedništva BiH.

Dodao je da je predsjednika Vučića upoznao sa situacijom u Bosni i Hercegovini, te da naglasio da je Srbija dala saglasnost da se formiraju Oružane snage u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

“Ustav BiH ne prepoznaje nadležnost države za odbranu i time nema prostora za vojsku. Nastavit ćemo s naših aktivnostima, razgovarao sam s Vučićem i drugim prijateljima iz međunarodnog sektora. RS je povrijeđena, mi se tamo razvlašćujemo”, rekao je Dodik dok je iza njega stajala zastava Bosne i Hercegovine.

Na pitanja novinara o eventualnim sukobima u Bosni i Hercegovini, Dodik je, između ostalog, kazao:“Nama sukobi nisu potrebni. Nisam spreman da žrtvujem mir za RS, ali sam spreman da učinim da se žrtvujem za RS. To je moja poruka!”

Dodao je da nemaju namjeru za rat i sukob, već da se bore za svoja prava i poručio: “Što pripada BiH – neće biti dirnuto. Ono što ste oteli ili ćemo vratiti ili dogovoriti novi angažman”.

Iza Dodika je sve vrijeme stajala zastava Bosne i Hercegovine.