Državni službenici, kada bi mi u privatnim firmama radili kao vi ova država bi se za 24 sata ugasila!

Završen je danas i drugi po redu protest državnih službenika.

Službenici su glasno poručili da “teško žive od svojih primanja”.

S druge strane građani im se jednako glasno smiju, robovi realnog sektora, robovi biroa za zapošljavanje.

Državni službenici pak ne shvataju da je ono što je u Americi “američki san”, u Bosni je “bosanski san” biti na državnoj sisi.

Ispričat ću vam jednu priču kada je u moju bivšu firmu, privatnu kompaniju, zaposlena bivša državna službenica. Prvo je CV predstavljen tako da hladno može aplicirati za generalnog direktora neke svjetske kompanije, pa je tim čudom i primljena na posao.

Automatski su zatraženi određeni uslovi od poslodavca, što je on u skladu s tim CV-om i predstavljenom edukacijom i sposobnostima prihvatio.

Već treći dan na poslu u pola 10 ujutru pije čaj i lista portale i gleda u čudu druge kolege i govori “pa zar vi ujutru ne pijete kafu“. Svi smo je samo blijedo pogledali. Ne, dušo draga, ne pijemo kafu, u 8 sati dođemo da radimo i zaradimo državnim službenicima platu.

Za kraj o ovom slučaju moram da kažem da nakon dva mjeseca ni blizu nije uspjela da ispuni date targete, pa je zbog toga i dobila otkaz. Je** ga, realni sektor ne trpi 10 posto stvarnog rada.

Državni službenici, uz dužno poštovanje prema svima, svjesna sam da među vama ima osoba koje izuzetno vrijedno rade svoj posao, ali vi morate shvatiti da ste na lošem glasu zbog neradnika i zbog osoba koje igraju solitaire a ispred njih stoji ogroman red građana koji čekaju uslugu.

Da se ne lažemo, a morate priznati, vaš posao je 90 posto zaje**ncija, 10 posto stvarnog rada.

Ne bi nam država bila najgora po brzini administracije.

Velike firme su pokušale ovdje otvoriti biznise i podružnice, pa su nakon dvije sedmice okrenule leđa zbog prespore administracije.

Je** ga, šta stranac zna, Sejdefa mora nalakirati nokte, pa otići na pijacu da spremi sve za ručak, pa promahalati s ljudima na poslu koje realno ne može da podnese, ali je i to zabavnije od rada.

Dragi državni službenici, kada bi mi u realnom sektoru radili tempom kojim vi radite, ova država bi se raspala nakon 24 sata. Stala bi, ne bi bilo poreza, ne bi bilo para da se pokriju najosnovnije stvari.

Ovaj realni sektor hrani državu i puni joj džep. Praktično, da vam još pobliže objasnim, ja danas moram da radim minimalno 8 sati da ne dignem glavu da biste vi za to što pije čaj na poslu i odete na pijacu dobili platu! To je realnost, e zato vam se građani smiju.

S druge strane ja vas i razumijem, shvatam da se borite za sebe, ali kada u ovoj državi gdje osoba koja se “oguli” od posla za 600 KM i nije kreditno sposobna i dužna je na sve strane, vidi da vi protestujete onda to izgleda kao klasična provokacija!