Ifet Feraget: Bolje da BiH propadne, ali da riješimo slučajeve Dragičević i Memić

Ifet Feraget, advokat porodica Memić i Dragičević, kazao je danas kako je rješavanje slučajeva Dženan Memić i David Dragičević važno za Bosnu i Hercegovinu te je svojevrstan test za pravosuđe u državi.

U Sudu Bosne i Hercegovine jutros je nastavljeno suđenje u predmetu Zijad Mutap i dr. poznatiji kao “Dženan Memić”.

Osim Zijada, predmetom su obuhvaćeni Alisa Mutap-Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović. Suđenje je počelo 7. oktobra čitanjem optužnice, a tužioci Tužilaštva BiH poručili su da će dokazati kako Alisa Ramić (Mutap) nije imala amneziju.

Prvi od 88 svjedoka bio je Muriz Memić, a planirano je iznošenje 166 dokaza.

Sudija Branko Perić je tokom suđenja istakao kako se ova dva slučaja moraju riješiti ako BiH želi u EU. Feraget je tokom obraćanja javnosti pozdravio izjavu sudije Perića ocijenivši kako je to “veliki korak u pravom smjeru”.

Nakon skoro šest godina pravne bitke nije jednostavno slušati izjave gdina Muriza Memića, a pogotovo uvodne izjave advokata (odbrane). U kodeksu advokatske etike jasno stoji da se ovaj posao obavlja savjesno. Dakle, treba prići žrtvi, izraziti saučešće, unaprijed se izviniti za postavljanje pitanja zato što samo radite svoj posao – to sve spada u advokatsku etiku. Ali reći da su žrtve optuženi, a ne Muriz Memić, ispod je nivoa advokatskog kodeksa”, zaključio je Ifet Feraget.

On je podsjetio na izjavu Reinharda Priebea koji je kazao da su slučajevi Dragičević i Memić test za bh. pravosuđe.

To je danas ponovio i sudija Perića koji je rekao da su ovim ubistvima nanijeta velika šteta bh. pravosuđu. Mislim da je to veliki korak u pravom smjeru”, kazao je advokat.

Nije dovoljno provodit pravdu nego treba da se vidi kako se provodi”, dodao je Feraget i ponovio kako građani trebaju osjetiti i vidjeti da se pravda provodi.

Komentarišući današnje suđenje, advokat Feraget je otkrio kako je bilo jako emotivno i stresno, i da je bilo “dosta suza”.

Ne bih želio da se ovo ikome ponovi, ni Alisi Mutap, niti advokatima, niti bilo kome. Ljudi ne kažu džaba neka pravda pobijedi makar i svijet propao. Bolje da propadne ovo društvo i ova država, ali da riješimo slučajeve Dragičević i Memić. Jer ako se ne riješe niko nakon Muriza (Memića) i Davora (Dragičevića) neće se usuditi da se bori za pravdu”, zaključio je na kraju advokat Ifet Feraget.