INTERPOL pokrenuo novu kampanju za podizanje svijesti o cyber kriminalu

Bilo da se radi o poslovnom ili ličnom korištenju interneta, INTERPOL upozorava da je ponekad dovoljan samo jedan klik mišem ili dodir prstom da postanete žrtve cyber kriminalaca.

U toku je kampanja koja ima za cilj upozoriti javnost na ključne taktike koje stoje iza današnjih velikih cyber prijetnji, ističući kako samo jedan klik (#JustOneClick) može napraviti veliku razliku kada je u pitanju zaštita vaših računara, mreža i ličnih podataka.

Trosedmična kampanja, poznata pod hashtagom #JustOneClick, trajat će do 22. oktobra, a provodi se prvenstveno putem društvenih mreža i nastoji javnost upoznati s tipovima prevara na internetu.

Ovi tipovi prevara predstavljaju skup podataka prikupljenih od država, privatnog sektora, državnih sigurnosnih agencija i internetski grupa za razmjenu informacija.

S povećanim opsegom rada od kuće, opasnost od cyber kriminala značajno je porasla, a cyber prevare su postale puno sofisticiranije.

Kampanja ukazuje na tri osnovne vrste prijetnje na koje se trebamo usredotočiti: ransomware, online prijevare i phishing te kompromitiranje e-mail adresa. Uz to, fokus se stavlja na edukaciju o mogućnostima zaštite.

Kampanji su se pridružile vlasti preko 70 zemalja, brojni partneri iz privatnog sektora, međunarodne organizacije i razne neprofitne organizacije.

Također, kampanju podržava AFJOC (African Joint Operation Against Cybercrime) koju financira FCDO (United Kingdom’s Foreign, Commonwealth and Development Office).

Craig Jones, INTERPOL -ov direktor za cyber kriminal, upozorio je na činjenicu da smo, u situaciji kada (ponekad i slučajno) po cijeli dan klikćemo na različite sadržaje, nerijetko u opasnosti od prijevara.

Oprez je najbolji način za sprječavanje cyber kriminala i očuvanja sigurnog cyberspacea, kaže on.