Istočno Sarajevo danas protestuje zbog stalnih redukcija vode

Građani Istočnog Sarajeva danas će izaći na proteste “Građani pitaju – kako, ko i šta dalje?” zbog stalnih redukcija vode.

Okupljanje građana zakazano je za danas u 17:30 sati u Istočnom Novom Sarajevu, na parkingu Doma zdravlja, a povod su redukcijame vode koje u općinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža traju od jula ove godine.

Kako navode u pozivu, građani su već treći mjesec suočeni sa problemom vodosnadbijevanja, a nadležni ih samo paušalno obavještavaju o tome koja su potencijalna rješenja i kada će se prestati sa svakodnevnim redukcijama koje traju i do 8 sati dnevno,

Na protestu će organizator u ime nezadovoljnih građana uručiti nadležnima zahtjeve koji se odnose na hitno rješavanje pitanja urednog vodosnadbijevanja, pokretanja nadzora nad zakonitosti poslovanja Vodovoda i zaštitu svih izvorišta namijenjenih ljudskoj upotrebi.

Sarajevska sehara nedavno je pisalo o ovom gorućem problemu u povratničkom naselju Gornji Kotorac, gdje su građani danima bez vode, u Federaciju kod roditelja idu da obavljaju higijenu, a tada su iz “Vodovoda” za naš medij kazali da će ovome biti kraj uskoro. Ipak, očigledno ga nije bilo.

Povratničko naselje u Istočnom Sarajevu godinama trpi redukcije vode, život kao u srednjem vijeku dok vodu dovoze cisterne