Ivaylo Petev: Spremni smo, idemo na pobjede i šest bodova

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine jučer je započela pripreme za kvalifikacione mečeve protiv Ukrajine i Kazahstana.

Tim povodom danas su se medijima na Ilidži obratili selektor Ivaylo Petev, te reprezentativci Eldar Ćivić i Smail Prevljak.

Najteži je prvi protivnik, idemo se sada pripremati sto posto za prvu utakmicu, da se odigra kako nama paše, pobjeda je pobjeda i tri boda. Svaka utakmica je teška, neće nam biti lako, ali sve ovisi o našem pristupu. Neće nam biti lako, spremni smo na to, moramo ići otvoreno i spremni smo za dobar rezultat”, rekao je selektor Petev, a potom se osvrnuo na povrijeđene Pjanića, Krunića i Vrančića:

Ovi igrači koji su na ovom okupljanju, njima sam prezadovoljan nakon ovog jučerašnjeg treninga. To su za mene najbolji igrači i imamo mi način na koji ćemo igrati. Želim da budemo bar pola koraka bolji nego u prošloj utakmici”, dodao je selektor.

Ipak, pozitivna stvar predstavlja sjajna forma Edina Džeke i Smaila Prevljaka.

Naravno da uvijek mislim pozitivno. Što se tiče Džeke i Prevljaka, nisu oni jedini što igraju dobro. Većina ih je u dobroj formi i pratio sam to. Najbitnije je zajedništvo i to je za mene uvijek najbitnije”, dodaje selektor.

Osvrnuo se selektor i na reprezentaciju Kazahstana.

I Kazahstan ima određenih problema kao i mi, ali to je prilika za druge igrače. Trebamo da izgledamo još bolje i sve ovisi o nama. Neće biti lako, ali idemo pokušati uzeti ono što nam najviše odgovara“, dodaje Petev.

Za kraj se selektor osvrnuo i na to da li razmišlja o ostavci ukoliko zabilježi neuspjeh u naredna dva susreta.

Ne razmišljam. Idemo svim snagama da odradimo ovo što bolje. Izvini, ali ne razmišljam o ostavci. Ne želim ni da kalkulišem, moramo odraditi Kazahstan, pa onda ćemo misliti o Ukrajini. Uvijek mislim i gledam da uzmemo maksimalan broj bodova”, zaključio je Petev.

Medijima se obratio i lijevi bek reprezentacije Eldar Ćivić koji je prokomentarisao probleme sa povredama u selekciji.

Sigurno da to nije utjecalo na psihološko stanje ekipe. Nedostajat će nam, ali opet imamo vrlo dobru ekipu i mislim da možemo ostvariti dobar rezultat. Oni će nam nedostajati, ali šta je tu je. Mi moramo jedan drugog da podržimo i da odigramo što bolju utakmicu”, rekao je Ćivić, a potom se osvrnuo i na uticaj koji na tim ima kapiten Edin Džeko.

Džeko je sigurno uzor svima, pa i meni. Svi žele biti kao Edin. Prvi ja – kad sam išao u Češku, želio sam tamo ići tim putem kojim je išao i Džeko i nadam se da ću nastaviti. On nam svima daje podršku”, zaključio je Ćivić.

Veliku stvar za tim predstavlja i sjajna forma Smaila Prevljak od kojeg se očekuju i golovi u nacionalnom dresu.

Naravno da bih bio zadovoljan ako bih postigao golove. Moramo se dobro spremiti, očekuju nas dvije teške utakmice jer nijedna utakmica nije lagana. Ove dvije su sada najvažnije i očekujemo pobjede. Smatramo da smo bolji. Vidjeli smo protiv Kazahstana kući – to je jedna od najboljih utakmica koje smo odigrali, ali nedostajala je ta pobjeda”, rekao je Prevljak.

Reprezentacija BiH će u Sarajevu boraviti dva dana, prije nego što u srijedu, čarter letom otputuje u Astanu.

Prvi trening održan je sinoć u Kampu FK Sarajevo.

Susret sa Kazahstanom na rasporedu je a 9. oktobra u Nur Sultanu, dok tri dana kasnije nogometaši BiH idu u goste selekciji Ukrajine u Lvivu.