Izetbegović nakon sastanka sa Palmerom: Pokušavaju ukinuti etničke prefikse za Dom naroda

U rezidenciji američkog ambasadora u BiH u Sarajevu održan je sastanak specijalnog izaslanika SAD-a za izbornu reformu Metju (Matthew) Palmera i direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angeline Ajhorst (Eichhorst) sa delegacijom SDA na čelu sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem. Sastanku je prisustvovao i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Nakon sastanka Izetbegović je rekao da je pokazana spremnost prijatelja iz Međunarodne zajednice da ozbiljno razgovaraju i da se traži srednje rješenje.

Sa Izetbegovićem je sastanku prisustvovao i Halid Genjac, generalni sekretar SDA.

“Mislim da sam uspio uvjeriti prijatelje iz Međunarodne zajednice da je važno baviti se stvarnim, a ne virtualnim problemima. Ono što je novina koju sam danas čuo od gospodina Palmera je da se pokušavaju ukinuti etnički prefiksi za Dom naroda. To ćemo morati provjeriti s pravnicima u SDA, ali vidim da se o tome u Međunarodnoj zajednici ozbiljno razmišlja”, kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je komentirao i Palmerov prijedlog za domove naroda, a koji se pojavio u medijima.

“Pojasnio mi je ideju Doma naroda PS BiH u kojem bi se brisali prefiksi. Pa…, to je zanimljivo. U ovom času nemam odgovor. To ćemo vidjeti sa SDA-ovim pravnicima šta će biti naš odgovor. U prvi mah sam mislio da se radi o lapsusu, ali on to ozbiljno misli i o tome se može razmišljati”, kazao je Izetbegović.

Što se tiče izbora članova Predsjedništva BiH, tu su na stolu stare ideje.

“Indirektni izbor, na liniji onoga što je aprilski paket zagovarao”,  pojasnio je Izetbegović.

Na pitanje novinara komentirao je i ponašanje Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i šefa SNSD-a.

“Milorad Dodik i dalje gura onako kako je krenuo i ima sve manju potporu, prije svega, među Srbima. Na kraju krajeva ovu njegovu politiku će zaustaviti narod u RS-u. Ne samo opozicija, nego i oni koji su uz njega. Očigledno odgovor nije onakav kako je on to mislio. Te nacionalne teme i priča koju on svaki put nanovo pokrene pred izbore, ali nikad ovako tvrdo i radikalno kao sada, je već zamorila ljude u RS-u, pa i njegove saradnike”,  kazao je Izetbegović i dodao da se i jučer u Narodnoj skupštini RS-a vidjelo da su “ljudi počeli da mu odgovaraju i da i on dobija uvrede, jer je sam sebi kriv”.

“Dakle, Dodik će dobiti svaku vrstu odgovora i tamo i ovamo. Naučit će da se civilizirano ponaša”, kazao je Izetbegović.

Upitan je i kako komentira to da je Palmer u svojim prijedlozima, papirima koji su procurili u javnost, naveo da “SDA i DF treba distancirati od drugih probosanskih stranaka”.

“Ne mogu komentirati “non-papere”. Nisam ga pitao o takvim stvarima. Fokusirali smo se na ono što je realno na stolu u ovom času, a ne neke priče. Da, ide se linijama manjeg otpora. Naše je da dokažemo da probosanska strana nije ona strana kuda se može ići linijom manjeg otpora. I to ćemo dokazati”,  kazao je predsjednik SDA.

Izetbegović je komentirao i dogovor između SDA i SDP-a, a u vezi sa djelovanjem kada su u pitanju pregovori o izbornoj reformi.

“Mi smo to stavili na papir, SDA je to predložila. Meni se ponajviše i žuri da postignemo sporazum jer sam ja izložena tačka. U ovom času imamo usmeni dogovor SDP-a i SDA i mislim da je DF već spreman. Jučer sam razgovarao sa gospodinom Bijedićem, njegova stranka je greškom izostavljena pa sam mu se ja izvinio i mislim da će on to podržati”, kazao je Izetbegović.