Kineska posada započela misiju na prvoj kineskoj svemirskoj stanici

Kineski astronauti danas su započeli svoju šestomjesečnu misiju na prvoj kineskoj svemirskoj stanici, nakon uspješnog slijetanja svemirske letjelice.

Astronauti, dva muškarca i jedna žena, viđeni su kako plutaju oko modula prije nego što su se javili videoprijenosom uživo.

Dio nove posade čini i Wang Yaping (41), koja je postala prva Kineskinja na svemirskoj postaji Tiangong.

Svemirska letjelica Shenzhou-13 lansirana je raketom Long March-2F u subotu u 12:23 sati, a na modul Tianhe stigla je u jutros u 6:56 sati.

Ovo je druga astronautska posada koja se uselila na kinesku svemirsku stanicu Tiangong koja je lansirana prošlog travnja, a prva posada je provela tri mjeseca u svojoj misiji.

Posada će obaviti tri svemirske šetnje kako bi instalirala opremu za proširenje stanice, procijenila životne uvjete u modulu Tianhe i provela određene eksperimente.

Kineski vojno-svemirski program planira u sljedeće dvije godine poslati više posada na stanicu kako bi postala potpuno funkcionalna.

Također, u planu je proširenje stanice s još dva odjeljka – po imenu Mengtian i Wentian.

Kompletna stanica će težiti oko 66 tona, što je mnogo manje od Međunarodne svemirske stanice, koja je svoj prvi modu lansirala 1998. godine i teži oko 450 tona.

Kina je isključena s Međunarodne svemirske stanice (ISS) jer se SAD pobunio zbog tajnosti kineskog vojnog programa.