Konaković i Ademović: Za mir smo, ali spremni dati život za BiH, Srbija treba pustiti Osmanovića i Mujanovića

Predsjednik i politički direktor NIP-a Elmedin Konaković i Kemal Ademović pozdravili su danas puštanje Edina Vranja iz pritvora u Srbiji te prepuštanje procesuiranja bh. pravosuđu. Oni su zatražili da se isto postupi u slučaju Osmana Osmanovića i Huseina Mujanovića.

Ademović je danas govorio i o robnoj razmjeni BiH i Srbije, a dok je izvoz iz BiH vrijedan 1,1 milijardi KM, uvoz iz Srbije vrijedan je dvije milijarde KM.

On je pozvao bh. građane da se okrenu domaćim proizvodima, ali i pozvao sve javne bh. firme da preispitaju saradnju sa Srbijom.

Posebno pozivamo javni sektor i javna preduzeća da preispitaju svoje ugovore sa Srbijom i da se okrenu nabavci domaćih roba i usluga“, kazao je Ademović.

Dodao je da ga ovih dana građani i prijatelji pitaju boji li se rata.

Ja lično sam spreman za ovu svoju državu dati svoj život, to nije nikakav poziv ratnohuškački, mi smo za mir. Ratove pokreću bogati luđaci, ratuje sirotinja strada nedužno stanovništvo, zato građani svih naroda i vjera dobro razmislite prije nego što poslušate nekog od tih bogatih luđaka kad vam kreira ratni ambijent ili kada vas pozove u rat. Ali svakako mi ćemo biti uvijek spremni“, kazao je Ademović.

Konaković je kazao da na srbijansko pravosuđe očit utjecaj ima predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svjedočimo činjenici da u Srbiji politička vlast ima utjecaja na pravosuđe i da predsjednik jedne države može utjecati na odluke pravosudnih organa. To jeste unutrašnje pitanje Srbije ali ga mi mjerimo u odnosima prema BiH. Ako je Srbija raspoložena za uspostavljanje korektnih odnosa na isti ovakav način može tretirati Osmanovića i Mujanovića. Postavljamo jedno važno pitanje predsjedniku Srbije zašto na isti takav način ne izvrši utjecaj na pravosuđe u Srbiji i ne pohapsi i ne isporuči presuđene ratne zločince. Šta se dešava, ne da ih ne hapsi, već se pojavljuju na televiziji, imaju svoje promocije, promovišu knjige, slobodno se šetaju i žive u granicama Republike Srbnije“, kazao je Konaković.

Predsjednik NIP-a kazao je da ono što radi Milorad Dodik ni na koji način ne spriječava Vučić, čak ni ne osuđuje.

Istakao je da će štetu Dodikovih “šizofrenih politika” platiti sateliti i građani.