Željko Komšić: Razmatra se mogućnost podnošenja krivične prijave protiv Šeranića

Narodna skupština Republike Srpske počela je današnje zasjedanje i na posebnoj sjednici treba se razmatrati stanje u vezi sa isporukama kiseonika javnim zdravstvenim ustanova u RS, kao i, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Prijedlogom zakona vlast u RS pokušava razvlastiti Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH, a njene nadležnosti bi se prenijele na novu Agenciju za lijekove i medicinska sredstva RS.

Uvodno izlaganje na sjednici, kojom kako opozicija tvrdi žele da vladajući prikriju kriminal, dao je Alen Šeranić (SNSD), ministar zdravstva.

On je prenos nadležnosti pravdao činjenicom da Agencija za lijekove BiH nije iskazala spremnost da se koncenzusom riješi problem nabavke kiseonika za zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

U svom izlaganju pravdao je kako tehnički kiseonik koji je dobavljan je valjane kvakoće i čistoče, što je posebno naljutilo opoziciju, koja traži odgovore i jasna je u svom stajalištu da tehnički i medicinksi kiseonik nisu jednaki, ma o kakvoj čistoći tog kiseonika Šeranić govorio.

U vezi s ovim skandaloznim ponašanjem i pokupajima ukidanja nadležnosti BiH iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića za Patriju su kazali da se razmatra mogućnost podnošenja krivične prijave protiv ministra zdravstva u Vladi RS.

To se razmatra zbog pokušaja nezakonitog razvlašćivinja državne Agencije za lijekove i formiranja parainstitucije u vidu Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS“, kazali su za NAP iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.