Na Žutoj tabiji održana jesenja likovna kolonija

Jučer je na Žutoj tabiji održana jednodnevna, jesenja likovna kolonija pod nazivom “Sarajevo, voljeni grade moj”.

Učestvovali su učenici likovnih sekcija osnovnih škola „Edhem Mulabdić“, „Šejh Muhamed efendija Hadžijamaković“, „Mula Mustafa Bašeskija“, „Vrhbosna“, „Hamdija Kreševljaković“, „Saburina“ i Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica, navodi se u saopćenju Općine.

Općina Stari Grad Sarajevo dugi niz godina organizuje likovnu koloniju za učenike osnovnih škola kroz koju pokazuju svoj talenat i ljubav prema gradu i matičnoj općini slikajući najljepše motive.

Direktorica Osnovne škole „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković, Emina Hrnjić izrazila je zadovoljstvo što Općina omogućava učenicima da budu dio ove lijepe priče.

“Naše dvije učenice učestvuju u likovnoj koloniji na ovom prelijepom mjestu sa kojeg se proteže jedan od najljepših pogleda na našu čaršiju i stari dio grada. Hvala Općini na organizaciji i prilici da djeca budu dio ove lijepe priče“, istakla je direktorica Hrgić.

Sličnog mišljenja je i nastavnica iz Osnovne škole „Saburina“, Aiša Krpić koja kaže da se svake godine rado uključe u ovaj jedinstveni projekat.

“Djeca se raduju svakom druženju, pogotovo sada jer zbog korone nije bilo ovakvih aktivnosti. Ovo je zaista osvježenje za sve…djeca, sunce, čist zrak, šta više da tražimo“, izjavila je nastavnica Krpić.

Likovnoj koloniji posebno su se radovale Henna Borišić i Sajra Delić, učenice IX i VIII razreda OŠ “Edhem Mulabdić“.

“Mnogo sam sretna što sam danas tu, posebno jer sam se družila sa prijateljima iz svoje, ali i drugih škola. Deveti sam razred, veoma volim da crtam i planiram da upišem Likovnu akademiju u Sarajevu“, izjavila je Henna.

Iz OŠ “Vrhbosna“ svoje umijeće u crtanju pokazale su Đula Veladžić i Sumeja Halilović učenice IX razreda.

Kazale su nam da im je crtanje hobi i da kroz crtanje na kreativan način vole da prikazuju određene stvari, te da planiraju da upišu Gazi-Husrev begovu medresu u Sarajevu.

Djela koja su nastala tokom ove likovne kolonije bit će predstavljena na izložbi koju će Općina Stari Grad Sarajevo, putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport, organizovati za 25. novembar, Dana državnosti BiH.