Foto: Pixabay

Ovaj način kuhanja riže je opasan po zdravlje, naučnici upozoravaju da ovo više ne radimo

Iako to djeluje kao nevažan detalj, način kuvanja riže je veoma važan.

Većina ljudi rižu kuha tako što je obari u šerpi sve dok voda ne ispari.

Naučnici tvrde da tako pravite veliku grešku, jer ovaj metod kuhanja može da bude nedovoljan za uklanjanje arsena iz riže, piše britanski Independent.

Osim industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen se zadržava i u riži, a ova hemikalija je povezana sa nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju.

Nasuprot tome, najsigurniji način za kuvanje pirinča je da ga ostavite da se natopi tokom noći, a potom se ispere sve dok voda ne postane prozirna.

Inače, prisustvo arsena u pirinču dokazao je Endi Meharg, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Kvins u Belfastu koji je testirao tri načina kuhanja riže za BBC program “Trust me, I’m a doctor”.

U prvom postupku, profesor Meharg je prvo testirao najčešći način kuvanja riže. Na jedan dio riže stavljao je dva dijela vode, a voda je “isparila” tokom kuhanja i tada je ustanovio da je nivo arsena ostao isti.

U drugom načinu je na dio riže sipao pet istih dijelova vode. Višak vode je nakon kuanja izbacio, i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.

Treća metoda sastojala se u tome da je ostavio rižu u vodi u toku noći – nivo otrovnih materija smanjen je za 80 posto.