Komšić: Dodik je protiv ugovora sa IZ, ali i protiv raspodjele novca za RS; Dodik: PIC treba povuči Inzkov zakon

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik povukao je “vitalni nacionalni ineteres” na cijeli set tačaka, a glasao protiv seta tačaka vezano za vanjsku politiku BiH, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Dodao je i kako je Dodik tražio da se skinu neke tačke o finansijskim sredstvima za oba entiteta “iz razloga da to ne propadne jer bi morao povući vitalni nacionalni interes čak i za novac koji bi išao za institucije i građane RS“.

Burnu raspravu imali su o ugovoru Islamske zajednice sa BiH.

Naburniju raspravu je, prema riječima Komšića, izazvala tačka o potpisivanju ugovora BiH sa Islamskom zajednicom u BiH.

Naš cilj je da osiguramo, ako je to ikako moguće, jedinstven stav sve trojice članova Predsjedništva. Riječ je o ugovoru sui generis vrste koji nije identičan sa SPC i Katoličkom crkvom jer su njihova sjedišta u Srbiji, odnosno Vatikanu i to ima obilježje međunarodnog ugovora. Sjedište IZ je u BiH i tu, prema mišljenju mene i g. Džaferovića, otpada element inostranosti. Kada je riječ o terminu džume petkom, to islamska religija traži od vjernika muslimana i nismo mi ti koji ćemo to pravo onemogućavati. Naše je da prihvatimo ono što je ispoljavanje religije”, rekao je Komšić.

Komentirajući glasanje Milorada Dodika, kazao je kako će “sve igre plaćati ljudi kojima su sredstva potrebna”.

Dodik se nekim postupcima satjerao u ćošak, nema gdje. Ako ćemo ići tuk na utuk, gdje nas to vodi? Mislim da je u ovom trenutku, bez obzira ko i šta radi, odgovornost na članovima Predsjedništva da smiruju situaciju, a ne da je dalje komplikujemo i pravimo probleme u BiH. Na kraju krajeva, šta god da uradimo, koliko god mislili da smo pametni ili mangupi u nekim potezima, cijenu će plaćati obični ljudi. Niko ne treba biti rob naših stavova i ponašanja”, rekao je Komšić

Na pitanje da li ima spreman odgovor u slučaju da Dodik realizuje svoje najave, Komšić je rekao: “Naravno da odgovor postoji”.

Morate biti dovoljno pametni da se pripremate na sve moguće situacije. Odgovor isključivo mora biti institucionalan. Ako se to pokaže nemogućim, postoje varijante, ali o njima se ne razgovara javno”, zaključio je.

Dodik: “PIC može odblokirati procese”

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH potvrdio je da su neke tačke skinute sa dnevnog reda.

U ovom trenutku ne donosimo odluke ne odlučujemo u institucijama i to ćemo nastaviti raditi i dalje“, kazao je Dodik.

On je kazao da je ugovor sa Islamskom zajednicom skinut sa današnje sjednice i pokušava se favorizirati jedna vjerska zajednica.

Dodao je da je jedina stvar koja može da odblokira procese je da PIC povuče Inzkov zakon.

Mi nemamo šta o tome odlučivati na Parlamentu. Brzo ćemo i danas ćemo u Banja Luci dogovoriti dinamiku akata koji vraćaju ustavnu potenciju RS. Mi ništa što je BiH dato Ustavom ne uzurpiramo, ali sve što je oskrnavljeno ćemo pokrenuti na sljedećoj sjednici NSRS. Ustav treba čitati onako kako piše“, kazao je Dodik.