Palmer i Eichhorst u Sarajevu: Izborni zakon na stolu, Čović traži nove federalne jedinice

Zajednička posjeta direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angeline Eichhorst i specijalnog izaslanika SAD-a za izbornu reformu Matthew Palmerom koja počine danas, a trajati će do 30. oktobra 2021.godine dio je kontinuiranih napora EU i SAD u Bosni i Hercegovini, s fokusom na ustavnu i izbornu reformu, koja je potrebna za odlučan iskorak zemlje na njezinom putu ka EU, najavljeno je iz Delegacije EU.

Danas će biti održano više sastanaka sa predstavnicima političkih stranaka koje čine vlast, ali i opoziciju. Palmer je uoči svog dolaska u Sarajevo dobio niz kritika zbog prijedloga koji se mogao iščitati iz njegovih izjava da se u prvoj fazi rješava pitanje izbora članova Predsjedništva BiH, a kasnije uloga domova naroda. I dio vlasti i opozicija u FBiH usprotivila se takvom rješenju, a Palmera upozoravaju na daljnje etničke podjele te pitaju da li je takav i stav cijele američke administracije i ide li se naruku Draganu Čoviću.

Pritisak bi se trebao vršiti na predsjednike HDZ BiH i SDA Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića da se postigne kompromis jer, kako sada stvari stoje, nijedna strana neće biti u potpunosti zadovoljna.

Ono što posebno zabrinjava je Čovićev stav uoči sastanaka da diplomatama da za HDZ nije prihvatljivo uklanjanje etničkog prefiksa o čemu govori Palmer. No, zato Čović uvodi prijedlog tri federalne jedinice.

“Nisam siguran što netko podrazumijeva pod etničkim prefiksom, predznakom ili dodatkom. U našem jeziku jasno je što je prefiks, to je dodatak, a to nije nacionalna odrednica iz Ustava. Hrvat, Bošnjak. Srbin ili hrvatski, bošnjački, srpski, kao pridjevi koji su na nekih 30-ak mjesta spominju u aneksu 4. odnosno Ustavu BiH”, kazao je Čović za HRT.

Čović tvrdi da je nekoliko puta razgovarao s gospodinom Palmerom stavio sam mu jasno do znanja da je neophodno definisati šta je prefiks, a što je nacionalna odrednica.

Ističe da je gospodin Palemr obećao da će učiniti sve da konstitutivni narodi ostanu, da funkcioniraju kroz i Predsjedništvo i kroz Domove naroda.

“Evidentno on pod prefiksom podrazumijeva, odnosno ta administracija, brisanje nacionalne odrednice u Ustavu BiH, što je u nekom elementu i moguće napraviti, ali tada trebamo znati da je to “novi Dayton” i da treba napraviti potpuno novu preinaku BiH. To bi se dalo riješiti kroz dva entiteta ili dvije federalne jedinice u Federaciji pa imate tri naroda, tri federalne jedinice kao tri izborne jedinice i dobili ste racionalnost u organiziranju vlasti u BiH, recimo u Federaciji s 11 vlada i parlamenta došli bi samo na dvije. Time bi riješili to pitanje, tog odnosa etničkog i građanskog u BiH. Mislim da će suština razgovora s predstavnicima američke i europske administracije biti na tome. Kako napraviti iskorak, jer nam je vrlo malo vremena ostalo da napravimo izmjene jer popuna izbornog zakona tamo gdje je Ustavni sud kazao da imamo dvojbu teško ćemo organizirati izbore iduće godine”, kazao je Čović za HRT.