Foto: Michelin

Pneumatske gume mogle bi uskoro postati prošlost, Michelin najavio gume bez zrada do 2024. godine

Savremena tehnologija je u naše živote uvrstila telefone koji mogu preživjeti padove i vodu, satove koji mogu nesmetano nastaviti raditi čak i nakon mehaničkih oštećenja, savitljive ekrane koje možemo preklopiti bez lomljenja, ali i dalje najobičniji ekser može nas dovesti u veliku nepriliku ako se nađe u gumi našeg automobila.

Michelin je jedna od nekoliko kompanija koje se bave razvojem guma bez zraka, ali njihova praktična implementacija na tržištu se do nedavno činila veoma daleka.

Ipak, sada kompanija najavljuje da će do 2024. godine ponuditi gume bez zraka.

Riječ je o gumama koje su ojačane staklenim vlaknima čime se dobija jači gazni sloj i čime se eliminira potreba za pritiskom zraka. Gume su praktično prozirne i može se gledati kroz njih, piše CNET.

Prednosti su mnogobrojne, od toga da čavli više ne predstavljaju prijetnju do toga da rezovi na bočnim stranama guma koji su čest problem, s ovakvim gumama postaju prošlost. Uz to, nema više potrebe za provjeravanjem napuhanosti guma, nema potrebe za rezervnim gumama, dizalicama i sličnom opremom.

Foto: Michelin
Foto: Michelin

Osim toga, Michelin Uptis gume su i “zelene gume” jer će njihova upotreba smanjiti potrebu za proizvodnjom tradicionalnog modela guma. Procjenjuje se da će nova vrsta gume smanjiti potrebu za klasičnim gumama za najmanje 200 miliona godišnje.

Unatoč svim ovim prednostima, postoji još mnogo informacija koje tek treba otkriti. Koliko će koštati nove gume? Kako će utjecati na sigurnost prometa? Kako će utjecati na iskustvo vožnje? Koliko će težiti? Koliko su bučne i još mnogo drugih pitanja.

Bilo kako bilo, radi se o značajnom napretku ako uzmemo u obzir da klasične gume datiraju još iz vremena motora s unutarnjim sagorijevanjem.

Ovaj princip guma koristi mnogo električnih trotineta danas, ali i dalje pneumatske gume su mnogo bolje za korištenje, zbog udobnosti, trenja, i slično. Najveća mana istih je često pucanje.