Postoje dva scenarija po kojima nam četiri boda u novembru ne bi bila dovoljna za baraž, jedan od njih je “ludnica”

Fudbalska reprezentacija BiH sinoć je remizirala sa Ukrajinom rezultatom 1:1 u susretu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, čime je zadržala odlične šanse da se nađe u baražu za Svjetsko prvenstvo, koje se naredne godine igra u Kataru.

Iako su Ukrajinci bili favorit u meču, naš desetkovani tim uspio ih je nadigrati u drugom dijelu susreta i potpuno zasluženo odnijeti bod, koji nam otvara mnogo mogućnosti uoči novembarskih mečeva protiv Finske i Ukrajine, koji se igraju u Zenici.

Situacija je zapravo vrlo jednostavna. Naš tim bi sa dvije pobjede osigurao plasman na drugo mjesto na tabeli bez obzira na sve druge rezultate. Isto tako, eventualnim osvajanjem dva ili tri boda bi sigurno završio iza Finske ili Ukrajine, odnosno ne bi ostvario baraž, piše Sport1.

No, najzanimljiviji su scenariji sa osvajanjem četiri boda. Ako bismo u teoriji remizirali sa Finskom i potom savladali Ukrajinu, imali bismo 11 bodova, Ukrajina bi u tom slučaju okončala kvalifikacije sa devet bodova, a Finska bi mogla bilo kakvom pobjedom nad Francuskom, sa kojom se sastaje u posljednjem kolu, da nas preskoči na tabeli i bude druga. To nije toliko realan scenario, no pazite tek ovaj.

U slučaju da pobijedimo Finsku i osvojimo bod protiv Ukrajine u posljednjem kolu, Ukrajinu bismo ostavili iza sebe. Ipak, Finska bi i u takvom scenariju imala šanse da završi ispred nas, ako bi pobijedila Francusku, ali samo pod određenim uslovima. Naime, obje bi selekcije imale po 11 bodova i onda bi odlučivala ukupna gol razlika.

Trenutno je Bosna i Hercegovina na +1 (8:7), a Finska je na nuli (7:7). U hipotetičkom scenariju gdje Bosna i Hercegovina pobijedi Finsku sa 1:0 i potom remizira sa Ukrajinom, Fincima bi trebala pobjeda od tri ili više golova razlike protiv Francuske da bi preskočili našu reprezentaciju.

Svaki dodatni gol koji bismo eventualno postigli protiv Finske značio bi i dodatni gol koji bi Finska morala postići protiv Francuske.