(Video/ Foto) Gradačačka ulica nije mjesto gdje želite biti noću, građani za lošu rasvjetu krive načelnika Efendića

Građani Čengić Vile kao da imaju neku posebnu vezu s nama. Kažemo to iz razloga što vrlo često se žale na svakodnevne probleme.

I ne kažemo to zato što nam smeta, naprotiv, izuzetno cijenimo mišljenja svih naših čitalaca, te se uvijek potrudimo da do kraja ispričamo ono što oni nama kažu.

Izašli smo na teren, te se stvarno uvjerili u vrlo slabo osvjetljenje ove ulice.

Ne samo da lampe apsolutno ne mogu osvijetliti niti prostor ispod sebe, već i po nekom našem skromnom mišljenju rade “uprazno” i uzaludno troše električnu energiju.

Napominjemo, fotografije i video snimke je izuzetno teško napraviti po mraku, a da budu vjerodostojne, te imajte razumijevanja da možda ne prikazuju stvarno stanje.

Bilo kako bilo, moramo reći i ne pretjerujemo, da ukoliko se upali svjetlo u haustoru mnogo više osvijetli dio ispod ulične svjetiljke nego sama svjetiljka.

Građani krive načelnika

U jednom od razgovora s građanima jedan stariji gospodin je našeg novinara upitao šta misli što je ovako slaba rasvjeta.

Prva pomisao bila bi slabe sijalice, ali je građanin bio dosljedan svog pitanja i kazao da je glavni razlog to što većina glasova iz Gradačačke ulice ne ide Efendiću u korist, odnosno SDA stranci.

Istina je da godinama SDA stranka, pa tako i Efendić nisu bili vodeći po glasovima u ovoj ulici. Ako pogledamo posljednje lokalne izbore i to samo biračka mjesta u OŠ “Osman Nakaš” prvi je bio, tada još “anonimus” Adnan Delić sa ukupno 759 glasova, a drugi Efendić sa skoro pola manje, odnosno 402 glasa.

Ipak Efendić ima mnogo mana, ali nije načelnik koji apsolutno ništa ne radi (moramo biti objektivni), za razliku od njegovih kolega, npr. Srđana Mandića koji se pojavi tu i tamo ali nikakvog projekta ili napravi veliki infrastrukturni projekat ispred Parkuše, ali tek Hasana Tanovića kojem smo skoro zaboravili i ime koliko se nigdje ne pojavljuje. Ispravite nas ako griješimo!

Bilo kako bilo, Efendiću ovo može biti popravni rok sada kada je promijenio stranku da pridobije i glas ovih građana koji mu pokazuju naklonost sve više.

Rasvjeta bi mnogo toga promijenila

Nije bilo ni tako davno kada smo pisali o muškoj osobi koja je građanima na prizemlju, upravo u ovoj ulici, upravo u ovom mraku, virila kroz prozore.

Tada je to odjeknulo, ali ne i dovoljno očigledno da bude opomena toj osobi jer je svoje djelo ponovila, ali mlađi muškarci koji su ga čekali, a koje je naš tekst probudio, su uspjeli da ga savladaju, ali se ništa od slučaja nije desilo.

Foto/ U Gradačačkoj ulici osvanula upozorenja građanima da se čuvaju osobe koja “proviruje” kroz prozore

Postoji i nastavak priče, ali nismo ga objavili zbog nedostatka sagovornika koji su željeli javno da istupe, a to je da se radilo o policajcu, pa su se njegove kolege vratile i rekle da se o tome šuti, a kada smo mi uputili medijski upit shvatili smo da ne postoji zapisnik o tome, o slučaju koji je tu večer probudio pola Čengić Vile zbog vriske. To je, usput, prvi slučaj za koji smo čuli kao novinari da ne postoji zapisnik! Ipak, nismo željeli tu priču pustiti u javnost jer bi moglo ispasti da nije istinita jer nije bilo sagovornika. Ipak razumijemo ih, igrati se s korumpiranim policijskih službenicima u gradu u kojem se ubistvo Dženana Memića ne može riješiti godinama je “Squid Game” (možeš dobiti ali ćeš vjerovatno život izgubiti).

Građani preuzeli stvar u svoje ruke i savladali manijaka iz Gradačačke ulice

Nije ipak to jedini sigurnosni problem u ovoj ulici. Koga god da pitate od građana kao jedan od glavnih problema navest će vam problem napuštenih pasa, ili kako ih više ne smijemo niti nazvati od raznoraznih aktivista “pasa lutalica”. Pokušajte izvesti psa kojeg ste platili, redovno ga vodite veterinaru, kvalitetno ga hranite, pazite, volite i član vam je porodice! Skoro svaki drugi kućni pas je izgrižen u ovoj ulici! U ovom mraku je napuštene pse nemoguće primijetiti dok vam skroz ne priđu.

Ako mislite da pretjerujemo budite novinar jedan dan i nazovite Veterinarsku stanicu Novi Grad i pitajte, kao iz topa će vam odgovoriti da je najgora Gradačačka ulica kod garaža u blizi Bosmala. To je upravo ulica koju smo fotografisali!

Na načelniku je red!